Vikingii foloseau pietre în loc de busole pentru a naviga
Potrivit BBC, „pietrele solare” i-ar fi ajutat pe vikingi să navigheze pe mare chiar şi în largul coastelor Americii de Nord.
Articol editat de cristina.rusu, 7 februarie 2021, 18:00
Articol editat de cristina.rusu, 7 februarie 2021, 18:00
De asemenea, jurnaliştii de la BBC notează că o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a anunţat că vikingii ar fi utilizat efectul de polarizare pentru a putea naviga pe distanţe mari.
Jurnaliştii britanici spun că vikingii au fost buni navigatori şi au călătorit mii de kilometri între Europa de Nord şi America de Nord.
Dar fără ajutorul unui compas magnetic, instrument descoperit în secolul al 13-lea, ei ar fi trebuit să se bazeze pe alte instrumente de navigaţie pentru a parcurge distanţe mari în orice condiţii de lumină.
Fără stele, care nu ar fi fost la vedere în cursul zilei, soarele ar fi fost cel mai bun element de reper pentru a stabili cursul navelor către destinaţie.
De asemenea, jurnaliştii de la BBC spun că şi în zilele înnorate sau cu ceaţă navigatorii foloseau doar direcţia vântului pentru a se ghida în drumul lor.
Legedele scandinave, citate de BBC, mai spun că unii dintre vikingi ar fi ridicat „pietrele solare” spre cer pentru a încerca să ghicească poziţia soarelui pe cer în momentele în care aceasta era ascuns de nori.
La începutul acestui an, un studiu demonstra că anumite cristale naturale deformate pot bloca selectiv lumina solară.
Jurnaliştii de la BBC mai notează că „pietrele solare” puteau fi cu uşurinţă despicate şi transformate într-o formă necesară pentru a obţine efectul de polarizare.
RRA
Foto: axe20 /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.