80% din lucrările exterioare la Primăria Oradea, finalizate [FOTO]
În prezent se lucrează intens în interiorul clădirii. Până acum au fost înlocuite ferestrele la fațada principală a imobilului, a fost reabilitată casa de scări secundare, cu acces la balcon, au fost refăcute decorațiunile parietale inițiale ale pereților și tavanului din zona holului de la intrarea principală în clădirea scării de onoare și a holului de la etajul I.
Articol editat de cristina.rusu, 10 februarie 2021, 18:12 / actualizat: 15 februarie 2021, 12:37
În porțiunea din dreptul intrării în Sala Mare (au fost efectuate reparațiile tencuielilor, refacerea ornamentelor inclusiv placarea cu foiță de aur) au fost montate candelabrele și corpurile de iluminat din zona holului de acces și a scării de onoare.
Sunt finalizate lucrările în fosta sală de căsătorii de la etajul I – sala 117, este montat liftul de la parter, necesar pentru accesul în clădire al persoanelor cu dizabilități locomotorii. Totodată, au fost refăcute pardoselile din mozaic din zona de hol, coridoare, urmând ca după finalizarea lucrărilor care produc praf să fie dat luciul final. La sfârșitul lunii ianuarie au început lucrările de reabilitare a Sălii Traian Moșoiu și la sala mică de ședințe, Sala Rimler Károly de la etajul I, a precizat Mirela Macra de la biroul de presă al Primăriei Oradea.
Candelabrul din Sala Traian Moșoiu, restaurat și aurit.
Piesa de rezistanță din Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea va fi recondiționată în aproximativ o lună de zile. Candelabrul este compus din elemente din oțel și cupru, are o greutate de 2,5 tone, o înălțime de 2 m și un diametru de aproximativ 4 m. Acesta a fost coborât până aproape la nivelul planșeului, fiind înconjurat de schele, iar specialiștii unei firme din Satu Mare au început să înlăture straturile de poleială.
Clădirea Primăriei Oradea este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului, care face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea și se regăsește pe lista monumentelor istorice din 2016.
Clădirea are o suprafață de 5.508 mp, suprafața construită a clădirii fiind de 1.137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp. Imobilul are demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului. Intenția municipalității este ca, în urma reabilitării, să transforme această clădire într-un spațiu de atracție turistică, alături de serviciile publice oferite.
Spațiile propuse spre a fi introduse în circuitul turistic sunt: accesul principal în Primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul I cuprins între biroul primarului și al viceprimarului, Sala Mare Traian Moșoiu, Sala Mică Rimler Karoly, anticamera acesteia, precum și actualul birou al consilierilor primarului.
Lucrările de reabilitare a Primăriei sunt executate de o firmă din Satu Mare, termenul din contract este de 18 luni, valorea lucrărilor e de peste 14,8 milioane lei, fără TVA.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.