Parlamentul European a adoptat Mecanismul de Redresare al UE
Fondurile, din care României îi revin 30,4 miliarde de euro, vor putea fi utilizate pentru modernizarea sau construirea spitalelor, finanțarea unor planuri pentru reacția și pregătirea instituțională la situații de criză, dar și pentru politicile pentru copii și tineret, inclusiv educația și competențele.
Articol editat de Andreea Leonid, 10 februarie 2021, 13:41
Ca să fie eligibile pentru finanțare din acest mecanism, planurile naționale de redresare trebuie să se concentreze pe domeniile cheie de politică ale Uniunii: tranziția verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică și competitivitatea, dar și coeziunea socială și teritorială. Banii din mecanism pot fi folosiți inclusiv pentru construirea și modernizarea de spitale. Europarlamentarul Siegfried Mureșan din Grupul popularilor și coraportor pentru Mecanismul de Redresare a anunțat că există reguli clare de cheltuire a banilor, dar statele membre au flexibilitatea necesară ca să decidă pentru ce folosesc banii.
Siegfried Mureşan: Fondurile trebuie folosite în așa fel încât să nu fie afectată securitatea Uniunii și a statelor membre. De exemplu, banii nu trebuie folosiți pentru investiții în rețele 5G ale unor companii ostile din țări din afara Uniunii. Banii nu sunt pentru cheltuieli bugetare, pentru a finanța deficite, ci numai pentru investiții și reforme.
Acele proiecte care țin de consecințele economice și sociale ale crizei COVID-19 și care au început pe 1 februarie anul trecut sau ulterior acestei date, pot fi finanțate prin Mecanismul de Redresare. Față de propunerea Comisiei, Parlamentul European a crescut la 13% nivelul de prefinanțare a proiectelor cu bani din acest mecanism.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.