ROvaccinare: Se reiau programările pentru toate categoriile înscrise în etapa a doua
Din 27 decembrie până în prezent, s-au vaccinat mai mult de 660.000 de persoane, iar dintre acestea aproximativ 2.500 au raportat reacții adverse comune și minore – a afirmat astăzi cu coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. El a explicat, totodată, și de ce se produc o serie de reacții adverse chiar și după rapel.
Articol editat de Andreea Leonid, 10 februarie 2021, 08:51
Valeriu Gheorghiță: După prima doză apare activarea răspunsului imun și în momentul în care persoana este vaccinată cu doza de rapel, practic, organismul, având deja un nivel al anticorpilor preformați, va identifica această de proteină care apare după vaccin și vatinde să dezvolte o reacție imunologică printr-o frecvență mai mare a modificărilor atât la nivel local, cât și la nivel general, însă sunt reacții adverse comune, sunt reacții adverse anticipate, cunoscute, regăsite în rezumatul caracteristicilor produsului.
Valeriu Gheorghiță a mai spus că persoanele programate la vaccinare nu trebuie să ia preventiv vreun medicament, ci doar atunci când există indicii clare, cum ar fi febra sau disconfortul local. Pe de altă parte, în vederea creșterii ratei de vaccinare, vor fi înființate, cel mai probabil la mijlocul lunii martie, și centre mobile, mai ales pentru localitățile rurale, unde deplasarea persoanelor la un centru fix de vaccinare s-ar face cu dificultate.
Peste 38.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore cu serurile Pfizer și Moderna, marea majoritate, peste 33.000, primind a doua doză.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.