11 februarie – Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență 112
Pentru dezvoltarea serviciului de urgenţă 112 în Europa a fost creată Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă (EENA), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Bruxelles, a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii oamenilor.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 11 februarie 2021, 12:14
Fondatorul EENA este Olivier Paul – Morandini, care a fost şi preşedintele organizaţiei între 1999-2015.
Cetăţenii pot apela numărul 112 pentru a contacta serviciile de urgenţă – poliţia, serviciile medicale de urgenţă şi pompierii. EENA consideră că existenţa unui număr unic de urgenţă pretutindeni în Europa reprezintă un beneficiu direct pentru cetăţeni, dar, din păcate, acest număr care poate salva vieţi este în mare măsură necunoscut.
Astfel, mai puţin de jumătate dintre cetăţenii europeni identifică 112 drept numărul pe care trebuie să-l apeleze în caz de urgenţă oriunde în UE.
Un comunicat de la ISU Bihor aduce câteva cifre.
Pe parcursul anului trecut, pompierii militari dispeceri și personalul SMURD din dispecerat au gestionat 31.353 apeluri de urgenţă, în medie 86 pe zi, sau un apel la 17 de minute.
Din apelurile primite, 12.237 s-au concretizat în intervenții. Totodată, au fost înregistrate 292 de situaţii atipice, care nu au impus intervenţia, fiind gestionate TELEFONIC de către dispecerii ISU Bihor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.