Radio Cluj…la modă: Designerul lunii: Mary Quant
Ceea ce a adus nou, creația lui Mary Quant, este perspectiva modei ca joc, ca entertainment personal, ideea de-a nu te lua foarte în serios, de-a te juca cu tine din punct de vedere estetic prin culoare, printuri și forme îndrăznețe.
Mary Quant și-a dorit să facă modă, dar părinții săi, la fel ca atâția alții care nu pricep ideea libertății de opțiune în ce privește viitorul odraslei, n-au fost de acord cu dorința sa. Mary a făcut, în schimb, ilustrație și a absolvit cu o diplomă de profesor de desen.
Norocul a făcut ca în acea perioadă să-l cunoască pe cel ce avea să-i devină soț și care avea să o susțină pe întreg parcursul carierei sale. Alexander Plunkett Green, de origine aristocratică a fost cel care a ajutat-o să înceapă un business în modă, boutique-ul său Bazaar, împărțind același imobil cu restaurantul Alexander’s în Chelsea.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 februarie 2021, 06:00 / actualizat: 11 februarie 2021, 7:17
Inițial, în micul magazin cochet, și foarte diferit de ce se mai văzuse pînă la acel moment, Mary vindea vestimentație en-gros, urmărind prin alegerile făcute să schimbe, cumva, gustul clientelor sale. Și-a dat seama iute că este nevoie de altceva, pentru că influența evidentă a străzii, și a ceea ce numim subcultura Mod, de la Modernists, a muzicii beat, și de fapt, a întregii atmosfere londoneze specifice acelor swinging sixties, nu avea cum să nu fie resimțită și la nivelul preferințelor vestimentare.
Întrebată la un moment dat cum i-a venit ideea fustei mini, ea a recunoscut că admiratoarele, cumpărătoarele sale, o puneau să le scurteze fustele din ce în ce mai tare.
Vis-a-vis de invenția fustei mini, cea dătătoare de migrene femeilor respectabile și bărbaților, există multe supoziții. Crearea ei inițială a fost atribuită lui Mary Quant, dar la fel de bine, creatorului francez Andre Courreges, alt ucenic de-al lui Balenciaga, și la fel de bine, lui John Bates, alias Jean Varon, care după Marit Allen, jurnalist de modă la British Vogue, este adevăratul creator al acestei piese de referință.
Toți aceștia au împărțit în perioada respectivă, atmosfera specială a unei eliberări de canoane și de reguli depășite, iar tinerețea lor era perfect consonantă cu acea epocă a schimbării. Puteau foarte bine să împărtășească aceleași viziuni ca într-un sincron nepremeditat decât de vremuri.
Ce știm cu siguranță e că denumirea de mini-skirt ei îi aparține și se datorează preferinței sale pentru celebra mașinuță.
În magazinul lui Mary Quant puteai să dai la fel de bine peste ducese și secretare, într-o democrație vestimentară nemaiîntîlnită pînă la acel moment, toate dornice să cumpere aceleași rochii.
Mary Quant a fost tipul de designer autodidact, completându-și educația artistică cu cea tehnică, participând la cursuri serale de croitorie și confecționare, încercând să adapteze materiale printate create în sistem de serie mare, la nevoile sale de creație. După ce și-a însușit cunoștințele necesare Mary a mai inventat un procedeu care s-a dovedit de mare succes în acele vremuri. Materialele achiziționate zilnic erau peste noapte convertite în creații, astfel încît stocul fiecărei zile număra creații proaspete ieșite ca pâinea caldă ceea ce încânta consumatoarele de fashion.
Se poate spune că Mary a inventat și ideea de fast-fashion la o privire mai atentă. Lui Mary Quant îi mai sunt atribuite și alte inovații în modă, ca dresurile foarte colorate purtate la rochiile mini, hot pants-șorturile scurte și mulate, și popularizarea frizurii bob, creată pentru ea de Vidal Sasoon.
Călina Langa, fashion designer
Imaginile sunt fotocopii din:
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.