Prima pagină » Știri » Justiţie » Fostul preot Ovidiu Pop Miron de la Biserica cu Lună, dat în urmărire națională
Fostul preot Ovidiu Pop Miron de la Biserica cu Lună, dat în urmărire națională
Ovidiu Pop fost preot Biserica cu Luna/Foto: ebihoreanul.ro
Fost preot la Biserica cu Lună, Ovidiu Pop, și asociatul său la firma Varadia Business, Kallos Lorand, au fost condamnați la 9 ani de închisoare cu executare pentru fraudă cu produse din carne.
Fost preot la Biserica cu Lună, Ovidiu Pop, și asociatul său la firma Varadia Business, Kallos Lorand, au fost condamnați la 9 ani de închisoare cu executare pentru fraudă cu produse din carne.
Curtea de Apel Oradea a pronunțat, joi, 11 februarie 2021, sentința în dosarul în care Pop a fost judecat pentru evaziune fiscală de peste 1,8 milioane de euro în domeniul achiziției intracomunitare de carne.
Fostul preot a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare. Înainte a primi sentința de condamnare, fostul preot a ,,dispărut”. Potrivit Alinei Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, polițiștii Compartimentului Urmăriri l-au căutat pe Ovidiu Pop pentru a-l încarcera, însă acesta a fost de negăsit. Astfel, polițiștii l-au dat în urmărire națională și în consemn la frontieră. Urmează ca acesta să fie dat în urmărire internațională.
Asociatul său, Kallos Lorand, a fost încarcerat aseară la Penitenciarul din Oradea unde își va ispăși pedeapsa.
În cazul fostului preot al Bisericii cu Lună instanța de apel a păstrat pedeapsa de 9 ani de închisoare pronunțată de Tribunalul Bihor în cel mai mare dosar de evaziune fiscală din Bihor.
În același dosar au fost condamnați pentru complicitate la evaziune Şuteu Ioan Alin Dominico, Balog Timea Izabella, Naghi Adrian Romeo şi Urs Bela Gyorgy. Cei cinci sunt administratorii unor firme fantomă – Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL – pe numele cărora preotul şi asociatul său au achiziționat carne de la măcelării din Ungaria.
Deși instanța de fond l-a condamnat pe Tonţ Florin Ciprian la 6 ani de închisoare cu executare, instanța de apel a decis să-l achite pe inculpatul Tonț Florin Ciprian pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă agravată și în formă continuată. De asemenea, instanța a înlăturat și dispozițiile de obligare a inculpatului Tonț la plata prejudiciului și a accesoriilor aferente, în favoarea părții civile.
În schimb, judecătorii Curții de Apel Oradea au menținut pedeapsa de 1 an și 4 luni de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, în cazul lui Şuteu Ioan Alin Dominico. La fel și în cazul inculpatului Naghi Adrian Romeo, pedeapsa de 3 ani pentru complicitate în formă agravată a fost menținută. Și pedeapsa aplicată de Tribunalul Bihor lui Urs Bela Gyorgy de 3 ani de, tot pentru complicitate la evaziune fisclală în formă agravată, a fost menținută.
În cazul inculpatei Balog Timea Izabela pedeapsa a fost majorată de la 2 ani la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă agravată și continuată. Toţi au pedepsele suspendate pentru diferite perioade de probă.
Instanța a admis și acțiunea civilă formulată de Statul Român prin Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională Cluj. Inculpații sunt astfel obligați să plătească despăgubiri în favoarea părții civile de peste 8 milioane de lei, plus dobânzi, penalități și majorări de întârziere aferente sumei, calculate până la data plății efective.
Magistrații au constatat și că incupatul Suțeu Ioan Alin Domenico a achitat suma de 33.400 lei din prejudiciu (pe relația SC Varadia Bussines SRL -Sc Frigo Meat SRL).
Preotul – creierul afacerii
Dosarul „Varadia Bussines” a fost înaintat instanței în iulie 2014. Potrivit anchetatorilor, întreaga afacere era coordonată de preotul ortodox Ovidiu Pop, prin intermediul a trei reprezentanţi de la firma Varadia Business SRL, care deţinea mai multe magazine de desfacere a produselor din carne în Oradea. În calitate de reprezentant al S.C. Varadia Business SRL, în perioada martie 2012 – martie 2014, acesta a înregistrat facturi fictive de achiziţie de la mai multe firme fantomă, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor operaţiuni comerciale de achiziţie de mărfuri – în acest caz carne – din spaţiul intracomunitar (Ungaria), mărfuri comercializate pe teritoriul României.
,,Carmangeria Varadia câștiga de două ori: pe lângă faptul că scăpa de plata TVA, firma putea vinde produsele din carne la prețuri mult mai mici decât societățile concurente. Societățile fantomă aveau doar rolul de a asigura circuitul scriptic al mărfurilor, acumularea datoriilor fiscale, oferirea unor prețuri competitive pe piață și decontarea acestora prin conturi bancare. Astfel, o mare parte din sumele virate în conturile bancare ale acestor societăți fantomă erau ridicate fie în numerar, fie prin intermediul ATM-urilor, destinația acestora nefiind pertinent justificată. Principalul furnizor de carne către SC Varadia SRL era societatea maghiară Soni Hus. Reprezentantul Soni Hus, identificat cu numele de Szabi, colabora în mod direct cu inculpații Ovidiu Pop și Kallos Lorand”, au arătat la acea vreme anchetatorii.
Dezbrăcat de sutană
De cum a aflat de situația preotului Pop, în mai 2014, Episcopia Ortodoxă a Oradiei a anunțat că preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost dezbrăcat de sutană.
„Preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost oprit total de la săvârşirea celor sfinte, pe întreaga durată a cercetărilor penale, urmând ca, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să fie luate toate măsurile care se impun”, anunțase în mai 2014 Biroul de presă al Eparhiei Ortodoxe de Oradea.
Crina Dobocan
Foto: ebihoreanul.ro
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.