Litchi, pitaya, cactus: ce e cu fructele ciudate din supermarket? [FOTO]
1. Litchi
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 februarie 2021, 12:00 / actualizat: 13 februarie 2021, 15:08
Provine din zonele tropicale şi subtropicale ale Asiei, dar se cultivă cu succes şi în insulele din Pacific. Are dimensiunea unui bob de strugure mai mare şi este acoperit cu o coajă zgrunţuroasă, care se curăţă. Oricât de tentant ar părea, să avem grijă când muşcăm: litchi are în centru un sâmbure mare, precum curmalele. Când e bun de mâncat, coaja e roşiatică şi se rupe la o apăsare uşoară.
2. Physalis
Provine din Peru, dar practic se descurcă în orice ţinut unde se pot cultiva şi roşii. Nu-i place frigul, aşa că dacă dorim să-l avem acasă, trebuie să-l plantăm în ghiveci (ori să-l cumpărăm direct din supermarket). Miezul seamănă oarecum cu o agrişă, dar gustul e, conform mărturiilor, undeva între căpşuni şi ananas. Atenţie: partea exterioară e toxică, la fel şi fructul necopt. Miezul se consumă când cupa exterioară începe să se usuce.
3. Mango
E fructul absolut nr. 1 în India, ceea ce nu prea putem înţelege când cumpărăm noi înşine mango. Adevărul e că de multe ori în supermarket îl găsim încă verde şi în niciun caz acasă nu se va coace precum în ţara sa natală. În mijloc are un sâmbure uriaş, pe care nu putem să îl vedem, pentru că fibrele miezului sunt atât de strâns lipite de el.
4. Pară Nashi
Provine din Asia şi poate da naştere la confuzii pentru că exteriorul arată ca un măr galben. Gustul e mai fad decât cel al perelor cu care ne-am obişnuit, recunoaştem că nu ne-a impresionat în mod deosebit.
5. Fructe de cactus
Miezul e dulce şi zemos, iar sâmburii sunt şi ei comestibili. Cel mai bine e să-l mâncăm cu o lingură, deşi nu ar fi rău ca pentru mâna cealaltă să găsim o mănuşă, pentru că înţeapă. Îl găsim în 2 variante: fructul roşu (e copt când are culoarea piersicii) şi cel galben (e copt când devine auriu).
6. Pomelo
Este un reprezentant atipic al familiei citricelor, cu dimensiunea unui pepene galben. Coaja e groasă şi buretoasă, cu un parfum condimentat. Aici nu trebuie să ne batem capul, îl putem cumpăra oricum.
7. Rodie
Scoaterea seminţelor comestibile e o mare bătaie de cap, dar merită. Cel mai uşor e să tăiem fructul în sferturi (cu mare grijă, pentru că stropeşte), apoi miezul să îl desfacem cu degetele.
8. Pitaya
Se taie în două, iar miezul se consumă cu lingura. Arată destul de ciudat, ca şi cum seminţele negre ar pluti într-o plasmă albă, dar nu trebuie să ne facem griji, pentru că e de fapt solid. Coaja e roz-aurie, iar când apăsăm, trebuie să simţim că fructul e moale şi zemos.
Sursă: NLC.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.