Porția de sănătate: Legume folosite pentru salate
Castraveții sunt aproape nelipsiți atunci când preparăm salate. Se folosesc în varianta cruzi sau murați.
Pe plan nutrițional, sunt săraci cam în toate substanțele.
Conținutul de apă este de aproximativ 96%. Datorită acestui fapt, putem spune că aceștia au efect hidratant, räcoritor și sunt săraci în calorii.
Substanțele active importante sunt: vitaminele A, B și C, săruri de calciu, fier, fosfor, potasiu, azotați, caroten, mucilagii, sulf, siliciu, iod. Toți acești nutrienți se găsesc în cantitate foarte mică.
Castravetele are proprietăți depurative excelente. Este indicat celor care suferă de gută. Acționează ca diuretic, de aceea poate fi consumat de cei cu afecțiuni renale, mai ales pentru prevenirea formării calculilor. Utilizarea lor zilnică contribuie chiar și la stabilizarea funcționării sistemului cardiovascular.
În bucătărie, castravetele se folosește crud, pentru prepararea salatelor și a sucurilor. Metoda de conservare este murarea. Ca și la alte legume conservate prin murare, trebuie să atrag atenția asupra conținutului mare de sare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 februarie 2021, 06:00 / actualizat: 17 februarie 2021, 10:36
Castravetele și preparatele pe bază de castravete au vaste utilizări în cosmetică. Se pot remedia afecțiuni dermatologice, de pildă în cazul pielii afectate de alte produse cosmetice, în inflamații diverse și combaterea ridurilor. De asemenea, fortifică părul și unghiile.
Felii subțiri de castravete pot fi aplicate pe ochii obosiți, în cazul persoanelor care lucrează mult în fața calculatorului, sau conduc autovehicule timp îndelungat,celor care s-au expus mult la soare sau praf. De asemenea, felii de castravete pot fi folosite ca demachiant și compresă în cazul tenurilor grase.
Roșiile sunt unele dintre cele mai cultivate legume din lume. Din punct de vedere botanic, roșiile sunt considerate fructe.
Sunt extrem de bogate în antioxidanți, mai ales betacaroten și licopenol. Conțin cantități apreciabile din vitaminele C și E.
Și-au dovedit eficienţa în protejarea ochilor împotriva deteriorării induse de lumină, asociată cu dezvoltarea cataractei. Un studiu recent a constatat faptul că persoanele cu aport alimentar ridicat de luteină şi zeaxantină au avut o reducere de până la 35% a riscului de a dezvolta boli de ochi.
Licopenul a fost legat de prevenirea cancerului de prostată în mai multe studii. Dietele bogate în beta-caroten pot juca un rol protector împotriva cancerului de prostată și a cancerului de colon.
Au efect remarcabil în protecția sistemului cardiovascular.
Conținutul de sodiu este redus, iar cel de potasiu ridicat. Consumul lor ajută la scăderea tensiunii arteriale și împiedică retenția de fluide.
Studiile au aratăt că persoanele cu diabet zaharat de tip 1, care consumă diete bogate în fibre, au niveluri mai mici de glucoză în sânge, în timp ce persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 le poate fi îmbunătăţit nivelul de zahăr din sânge, concentrația de lipide şi nivelul de insulină. O cană cu roşii cherry oferă aproximativ 2 grame de fibre.
Roșiile bine pârguite conțin peste 200 de substanțe volatile, cărora se datorează aroma lor minunată.
Se folosesc crude sau preparate termic. Sunt aproape nelipsite din dieta noastră zilnică.
Există atenționări în ceea ce privește cantitatea și frecvența consumului pentru cei care suferă de artrită reumatoidă, alergii și migrene.
Vă recomand să folosiți zilnic roșii și castraveți. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.