Prima pagină » Diverse » Criobancă europeană pentru conservarea păstrăvului mediteranean
Criobancă europeană pentru conservarea păstrăvului mediteranean
Foto: Paul Brennan /Pixabay
Primul „Cryobank” european pentru recuperarea genetică a păstrăvului mediteranean a fost înfiinţat în Molise, datorită unui protocol inovator de congelare.
Articol editat de cristina.rusu,
15 februarie 2021, 18:00
Primul „Cryobank” european pentru recuperarea genetică a păstrăvului mediteranean a fost înfiinţat în Molise, datorită unui protocol inovator de congelare.
Obiectivul Life NatSalMo, un proiect european demarat în urmă cu doi ani, avea ca scop recuperarea și conservarea păstrăvului mediteranean cu risc de dispariție în Italia prin tehnici inovatoare de selecție și reproducere a speciilor, recuperarea habitatelor și protejarea naturii în bazinele hidrografice Molise Biferno și Volturno.
Graţie angajamentului întregului parteneriat și a muncii care nu s-a oprit în timpul pandemiei am obținut rezultate de mare valoare tehnică și științifică pentru regiunea Molise și pentru multe specii pe cale de dispariție în Europa, declară Nicolaia Iaffaldano, profesor la Universitatea din Molise, liderul proiectului.
Este un succes obținut datorită know-how-ului Unimol și al Asociației Mediterranean Trout Research Group (MTRG). În ultimii doi ani, s-au efectuat lucrări pregătitoare pentru studiul celor două cursuri de apă în scopul identificării locurilor adecvate pentru reproducere, unde să fie plasate stațiile de captare, un fel de cuști care au permis capturarea exemplarelor, care au fost selecţionate și marcate genetic.
Materialul seminal a fost preluat de la masculii tipizați genetic, care au fost evaluaţi ştiinţific după care a fost supus unui proces inovator de crioconservare. Ouăle fertilizate în incubatoarele din Rocchetta al Volturno (Isernia) și Oratino (Campobasso) au fost apoi mutate în cuiburile artificiale create din pietre și pietricele din râuri.
Astăzi putem privi spre viitor cu încredere Criobanca este un patrimoniu pentru regiunea noastră și o expertiză care poate fi exportată oriunde există specii amenințate, începând cu somonul dunărean (Hucho hucho) din Parcul Național Munții Maramureșului în România, graţie parteneriatului pe care îl avem cu universitățile românești implicate în proiect, a comentatIaffaldano.
În Molise, recuperarea genetică a păstrăvului mediteranean, odată cu creșterea exemplarelor pe căile navigabile implicate, va favoriza refacerea naturală a habitatului, următorul obiectiv al proiectul nostru în care vor fi implicaţi atât pescarii, cât şi comunitatea locală.