Felia de Cluj: Peștele se-mpute întotdeauna de la cap, de la capul autorităților [AUDIO]
Trist este, că pentru o mână de evazioniști, care oricum au rezistat tot cu aportul unor angajați cinstiți ai autorităților, s-a stigmatizat o industrie întreagă. Adică vecina mea nici măcar nu simte vreo compasiune când îi povestesc că nu am bani de taxe din cauza asta și nici când mai am o discuție cu vreun prieten nu observ deloc vreo preocupare vizavi de problema mea și a breslei din care provin.
Articol editat de cristina.rusu, 17 februarie 2021, 11:03
Ce să mai zic de proprietarul imobilului unde-mi desfășor activitatea? Câtă vreme a fost stare de urgență declarată, adică 2 luni, am primit ceva derogare la plată, fix 2 luni cât am putut scoate certificatul de situații de urgență, apoi nimic. Mă gândesc că pe același principiu, al lipsei de performanțe sau al evaziunii, ar trebui să privim cu aceeași indiferență și suspiciune angajații celor 10 companii de stat care sunt pe pierderi și care, an de an, își acoperă incompetența, nepotismul și hoția din bugetul țării. Adică, o dată le plătim salariile, apoi pentru că nu au targete, nu au obligații reale și nu știu să-și facă treaba, falimentează, la propriu, compania respectivă, apoi vin și cerșesc (politic) de la guvern subvenții, deduceri și derogări de la datoriile lor. Ăsta-i adevărul și nu-i altul.
Acuma bine, gurile rele ar spune că dacă nu ne convine, să ne schimbăm jobul și, din păcate, o mare parte din angajații HoReCa asta au și făcut. Așa că, atunci când o să fim din nou operaționali la capacitate maximă, pentru că o să fim, o să o luăm iarăși de la capăt, cu sculeri-matrițeri și grădinărese pe post de bucătari, ospătari și hostesițe. Și cel mai mult tot clientul o să aibă de suferit. Dar asta o să fie o altă poveste, mai tre’ să am despre ce scrie și anul viitor, dar mvai! Ce o să mă distrez când o să citesc review-uri negative de la toți care până acum au stat în casă și au banii necheltuiți și sunt neafișați și o să primească mâncare proastă și servită într-un mod neprofesionist, cât de intrigati or să fie!
Dar să revenim la mizeriile actuale. Practic, pandemia e pandemie, și dacă e așa, toate ar trebui să fie și să stea închise. Atât restaurantele, cât și mall-urile și toate cele ce sunt deschise. Dar dacă ne gândim și ne preocupăm de economia țării sau a unui segment din piață trebuie, totuși, să iei niște decizii coerente, de bun simț, dar mai ales cât de cât cu viziune și strategie. Adică dacă atârni de un fir de ață, care în cazul nostru e un amărât de procent sub limita legală care îți dă voie să deschizi și tu, autoritate locală, ai cifrele de pe tot anul în față, ar cam trebui să știi că degeaba deschizi 2 zile, că inevitabilul o să se producă în a treia. Mai mult, cu o zi înainte ai deschis școlile, și știm cu toții ce se întâmplă în pandemie când deschizi școlileeee! Se închid înapoi în maximum câteva zile.
Deci, puțină gândire outside the box ar fi fost utilă, că, nah! Era clar că amărâții ăștia or să vrea să mai stoarcă câte un leuț pe ici, pe colo, ca să-și mai acopere din găuri și era bine să-ți dai seama că oamenii ăștia tre’ să își scoată angajații din șomaj, să curețe localurile și bucătăriile lor, să le facă frumoase, să spele geamurile, să parfumeze încăperile și să cumpere marfă. Exact, să cumpere marfă pe bani, pe bani pe care nu-i mai au.
Dar, în fine, povestea asta a mea are un iz retoric, pentru că acum mi se pare că e derizoriu să continuu să vă descriu cu lux de amănunte cum a încurcat mai mult deschiderea asta de 4 zile, decât dacă nu s-ar fi produs defel.
E bine să gândim în perspectivă și integrat, și noi și autoritățile, e important.
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare!
Chef Horia Șimon
Foto: Paolo Chieselli /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.