Ascultă Radio România Cluj Live

Octavian Bellu, cel mai de succes antrenor din lume, împlineşte 70 de ani

Foto: facebook Octavian Bellu

Octavian Ioan Atanase Bellu s-a născut la 17 februarie 1951, la Ploieşti.

Octavian Bellu, cel mai de succes antrenor din lume, împlineşte 70 de ani
Foto: Foto: facebook Octavian Bellu

Articol editat de cristina.rusu, 17 februarie 2021, 10:26 / actualizat: 20 februarie 2021, 11:37

Octavian Ioan Atanase Bellu s-a născut la 17 februarie 1951, la Ploieşti.

În anul 1974, a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea gimnastică.

Octavian Bellu a practicat timp de 13 ani gimnastica la clubul Petrolul, dar admite că nu era un sportiv prea valoros, având deseori probleme cu menținerea unei greutăți corporale optime. A mai practicat, în tinereţe, atletism, volei şi baschet, şi a avut, ca hobby, scufundările.

În perioada 1874-1978, şi-a început cariera ca profesor de educaţie fizică la Valea Călugărească, iar între anii 1978-1981, a devenit antrenor de gimnastică la Clubul Sportiv “Petrolul” din Ploieşti.

În anul 1981, a fost solicitat să lucreze, la Deva, alături de Martha şi Bela Karoly, ca antrenor la lotul olimpic feminin de gimnastică, apoi, după ce cuplul Bela și Martha Karoly au cerut azil politic în SUA, a devenit antrenor la centrul de pregătire a lotului de gimnastică feminină a României.

În 1990, Bellu avea să fie numit succesorul lui Adrian Goreac în funcția de antrenor principal (coordonator) al lotului feminin de gimnastică, din acel moment casa sa mutându-se practic la Centrul Olimpic pentru acest sport de la Deva.

A antrenat, într-un prim mandat, lotul feminin de gimnastică al României, alături de colaboratoarea sa, începând cu anul 1993, Mariana Bitang.

Cei doi vor alcătui celebrul cuplu de tehnicieni Bellu-Bitang, care avea să însemne și cea mai prodigioasă perioadă din istoria acestui sport, cu succese pe care cu greu le-ar mai putea egala cineva vreodată, cel puțin la nivelul sportului românesc.

Cei doi au pregătit loturile olimpice, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice, 16 ediţii ale Campionatelor Mondiale, 13 ediţii ale Campionatelor Europene, cinci ediţii de Cupă Mondială, 11 ediţii ale Campionatelor Europene de Juniori.

Având un lot cu gimnaste de mare valoare, precum Lavinia Miloșovici, Andrea Răducan, Monica Roșu, Simona Amânar, Gina Gogean, Cătălina Ponor, Sanda Izbașa și Larisa Iordache, Octavian Bellu a reușit performanțe uluitoare, făcând din România polul gimnasticii feminine mondiale în acea perioadă.

În anul 2005, Bellu şi Bitang au demisionat de la conducerea lotului de gimnastică fete al ţării, în urma unui scandal, în care au fost acuzaţi de comportament nepotrivit față de sportive.

În iunie 2010, cei doi şi-au reluat activitatea de coordonare a lotului naţional de gimnastică, înlocuindu-l pe Nicolae Forminte, însă rezultatele obţinute vor fi din ce în ce mai neconcludente.

Ca o ultimă confirmare a valorilor reale asociate personalităţilor celor doi antrenori, a profesionalismului lor de înaltă clasă, Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Sofia, desfăşurate în perioada 14-18 mai 2014, au adus echipei României 9 medalii: aurul pe echipe, aurul la sol, argintul la bârnă şi bronzul la sărituri, la care s-a adăugat performanţa junioarelor, care au cucerit 4 medalii de argint şi una de bronz. După aceste campionate, contractele de antrenorat ale celor doi cu federaţia au încetat, cei doi lăsând locul unui staff tehnic federal alcătuit din Lăcrămioara Moldovan, Lucian Sandu şi Cristian Moldovan.

A intrat în anul 2007, în Cartea Recordurilor, drept “cel mai de succes antrenor din lume”, cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur şi un total de 279 la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi la Jocurile Olimpice. Bellu a condus lotul de gimnastică al României la câştigarea a cinci titluri mondiale şi două titluri olimpice pe echipe, precum şi la cucerirea a numeroase titluri individuale.

În perioada 2005 – 2006, Bellu a fost consilier de stat pe probleme de sport la Administraţia Prezidenţială.

Octavian Bellu a devenit preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), la 4 ianuarie 2007, funcţie pe care a ocupat-o până la 14 ianuarie 2009, când s-a desfiinţat ANS şi s-a reînfiinţat Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). A fost secretar de stat pe probleme de sport în Ministerul Tineretului şi Sportului, între 14 ianuarie şi 15 iulie 2009.

La 1 septembrie 2009, Octavian Bellu a fost numit director al Academiei Olimpice de Excelenţă, poziţie în care s-a aflat până la 26 mai 2014.

Printre distincţiile primite se numără: Antrenor Emerit – 1987, Ordinul “Meritul Sportiv”, clasa I – 1987, Cetățean de onoare al municipiului Ploiești – 1995, Diploma de onoare şi titlul de Entraineur Honoraire oferit de Federaţia Internaţională de Gimnastică – 2000, Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer – 2000, Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de comandor – 2004, Meritul Sportiv, clasa a III-a cu două barete – 2004, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român – 2005, Ordinul “Meritul Sportiv”, clasa I – 22 iulie 2008, titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti (UNEFS) — 7 iulie 2011.

La 30 mai 2009, Octavian Bellu a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame.

La 1 decembrie 2015, Academia Recordurilor Mondiale l-a desemnat, din nou, pe Octavian Bellu cel mai de succes antrenor din lume, cu un total de 305 medalii la Campionatele Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice, acestui record românesc adaugându-i-se încă unul omologat de Academia Recordurilor Mondiale: cele mai multe note de 10 obţinute la Olimpiada de la Montreal, din anul 1976, de Nadia Comăneci (şapte note de 10).

În octombrie 2020, Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy), cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale şi, totodată, deţinătoarea celei mai mari baze de date cu recorduri mondiale, a certificat, din nou, că antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang, cu care echipa de gimnastică a României a câştigat cinci titluri mondiale şi două olimpice, sunt „Cei mai de succes antrenori din lume”, sub conducerea celor doi antrenori, gimnastele române câştigând, în total, 305 medalii la Campionatele Europene, Mondiale şi la Jocurile Olimpice.

Octavian Bellu a fost căsătorit, până în anul 2000, cu Camelia, o asistentă medicală din Ploiești, cu care are o fată, Iolanda, iar Mariana Bitang l-a avut ca partener de viață pe Viorel Bitang, un reputat profesor și antrenor de natație din Arad, fost manager general al CSM Arad, cei doi având un fiu, Andrei, care, la un moment dat, a avut o relaţie apropiată cu gimnasta Sandra Izbaşa.
Din octombrie 2008, Mariana Bitang şi Octavian Bellu formează un cuplu și în viața personală de zi cu zi, cei doi hotărând atunci să își unească destinele.

Mariana Bitang, Octavian Bellu/ Foto: Agerpres

În momentul de față, gimnastica românească pare că se stinge încet, dar sigur, intrând într-un con de umbră total, aflându-se într-o poziţie diametral opusă faţă de perioada în care Bellu şi Bitang obţineau rezultate care, probabil, nu vor putea fi egalate niciodată…

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Patricia Țig e în optimile turneului de la Bogota
Sport miercuri, 2 aprilie 2025, 16:37

Patricia Țig e în optimile turneului de la Bogota

Patricia Țig s-a calificat în optimile de finală ale turneului de tenis de la Bogota, competiție dotată cu premii în valoare totală de peste...

Patricia Țig e în optimile turneului de la Bogota
Biletele pentru meciul Austria – România, disponibile începând de vineri, 4 aprilie
Sport miercuri, 2 aprilie 2025, 15:27

Biletele pentru meciul Austria – România, disponibile începând de vineri, 4 aprilie

Biletele pentru meciul Austria – România rezervate suporterilor români vor fi disponibile online începând de vineri, 4 aprilie, pe...

Biletele pentru meciul Austria – România, disponibile începând de vineri, 4 aprilie
Unirea Alba Iulia a fost eliminată din Cupa României
Sport miercuri, 2 aprilie 2025, 09:18

Unirea Alba Iulia a fost eliminată din Cupa României

Unirea Alba Iulia a ratat, marți seară, 1 aprilie, calificarea în semifinalele Cupei României la fotbal.   Divizionara a treia a fost...

Unirea Alba Iulia a fost eliminată din Cupa României
Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV
Sport miercuri, 2 aprilie 2025, 09:12

Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV

Voleibalistele de la Alba Blaj au pierdut finala Cupei CEV.   Ardelencele au fost învinse de echipa italiană Igor Gorgonzola Novara, cu scorul...

Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV
Sport marți, 1 aprilie 2025, 15:17

Unirea Alba Iulia luptă pentru calificarea în semifinalele Cupei României la fotbal

Divizionara a treia Unirea Alba Iulia va evolua, în această seară, pe terenul formației Farul Constanța, într-un meci din sferturile de finală...

Unirea Alba Iulia luptă pentru calificarea în semifinalele Cupei României la fotbal
Sport marți, 1 aprilie 2025, 13:38

Alexandru Sabou nu mai este antrenor la Minaur Baia Mare

Conducerea Clubului Minaur Baia Mare a reziliat contractul antrenorului Alexandru Sabou, cel care conducea de patru ani echipa de handbal masculin....

Alexandru Sabou nu mai este antrenor la Minaur Baia Mare
Sport marți, 1 aprilie 2025, 09:54

Irina Begu, eliminată în primul tur la turneul de la Charleston

Irina Begu a fost eliminată în prima rundă a turneului de tenis de la Charleston, competiție dotată cu premii totale de peste un milion de...

Irina Begu, eliminată în primul tur la turneul de la Charleston
Sport marți, 1 aprilie 2025, 09:31

Universitatea Cluj a câștigat derby-ul cu CFR, scor 1-0

Universitatea Cluj s-a impus, luni seară, 31 martie, cu scorul de 1-0, în fața celor de la CFR Cluj, într-un meci din etapa a doua a...

Universitatea Cluj a câștigat derby-ul cu CFR, scor 1-0