Bolnavii psihic, neincluși în strategiile de vaccinare europene
Dintre cele 20 de țări europene chestionate pentru un studiu, numai Olanda, Marea Britanie, Germania și Danemarca au recunoscut că bolile psihice severe sunt afecțiuni medicale cu risc ridicat și au adoptat reglementări specifice pentru vaccinarea acestui tip de pacienți.
Articol editat de cristina.rusu, 18 februarie 2021, 08:57
Acești pacienți sunt complet neglijați în majoritatea planurilor de vaccinare, iar acest lucru trebuie să se schimbe, a spus Livia De Picker, profesor la Spitalul Universitar de Psihiatrie Campus Duffel din Belgia, unul dintre coordonatorii studiului.
Lucrările recente arată că, în cazul unei tulburări psihiatrice, riscul de infecție cu COVID-19 crește cu 65%, iar pacienții cu boli psihice grave au o probabilitate de 1,5 până la 2 ori mai mare de a muri. Rezultatele studiului au fost publicate, miercuri seara, în jurnalul Lancet Psychiatry.
Cercetătorii care au realizat sondajul, împreună cu principalele clinici din Europa și organizații europene pentru sănătatea mintală a pacienților, au solicitat Uniunii Europene să stabilească standarde la nivel regional pentru a asigura imunizarea cu prioritate a pacienților vulnerabili cu afecțiuni psihice.
Țările se uită adesea la ceea ce se întâmplă în altă parte atunci când stabilesc prioritățile pentru vaccinare și, având în vedere cât de puține țări acordă prioritate sănătății mintale, acest lucru riscă să perpetueze neglijarea problemelor de sănătate mintală, a subliniat Marion Leboyer, unul dintre coautorii studiului, și profesor la Universitatea Paris-Est Créteil. Aceasta este o problemă majoră în Europa, și va persista dacă nu se iau măsuri.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.