Porția de sănătate: Ciupercile [AUDIO]
Ciupercile pot fi conservate în diferite feluri. Cele mai bune moduri de conservare sunt deshidratarea sau congelarea.
Bineînțeles, nu toate ciupercile sunt comestibile, unele dintre ele fiind otrăvitoare, altele nedigerabile.
Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2021, 06:00 / actualizat: 24 februarie 2021, 14:20
Cercetătorii cred că folosirea ciupercilor datează de cel puțin 3000-4000 ani.
În țara noastră, cu siguranță, poate fi crescută cantitatea consumată de ciuperci. Așa cum am zis, ele sunt o sursă excelentă de proteine de calitate, ușor digerabile, prezente într-o concentrație mai mare decât la alte legume.
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că sunt câteva ciuperci care au de 12 ori mai multă cantitate de antioxidanți decât germenii de grâu.
În același timp, cercetătorii de la Universitatea Hanyang din Coreea de Sud au descoperit că ciupercile pot scădea riscul de cancer la sân. Deși există foarte multe tipuri de ciuperci, dintre care mai mult de 2.500 cresc în sălbăticie, până acum cercetările s-au concentrat pe soiurile exotice.
Trufele au un gust și o aromă excepțională.
Proteinele din trufe sunt în proporție de 4,5%. Conțin următorii aminoacizi: leucină, treonină, lisină, metionină, valină,fenilalanină, isolaeucină, istidină precum și glucide solubile 0,17-0,36%. Găsim 37 Kcal la 100 g trufe proaspete.
Lipidele sunt în jur de 2%, dintre care acizi grași nesaturați.
Trufele produc un alcool volatil al cărui parfum de muscat acționează ca un hormon sexual și a cărui formulă chimică este asemănătoare cu cea a testosteronului.
Ciupercile uscate au în general o aromă mult mai puternică decât cele proaspete. Majoritatea speciilor uscate trebuie hidratate înainte de folosire.
Specialiștii în alimentația modernă sunt interesați îndeosebi de ciupercile orientale, deoarece soiurile shiitake, reishi și maitake sunt folosite de mai mult timp în medicina tradițională din Japonia și China. Au efecte benefice asupra imunității, ficatului, hipertensiunii arteriale, astmului.
În România cresc peste 250 de specii de ciuperci comestibile, cu diferite forme şi culori. Considerate a fi nişte super-alimente, graţie numeroaselor beneficii nutritive, ciupecile sunt pe cât de săţioase, pe atât de sănătoase.
Considerați ciuperci de calitate superioară, hribii sunt foate gustoşi, cu un miros dulceag, extrem de plăcut. Hribii nu conţin zahăr şi lipide, dar au în componenţa lor minerale şi vitamine.
Gălbiorii pot fi întâlniţi atât în zonele de câmpie, cât şi la munte, în păduri de foioase ori de răşinoase. Se remarcă prin textura lor densă, tare, fibroasă şi parfumată, prin mirosul şi gustul plăcut şi atrăgător, fiind bogaţi în săruri minerale şi vitamine.
Ghebele cresc pe cioturi de fag, stejar, tei, frasin, salcâm, mesteacăn; au piciorul lung, mai gros la bază, şi un inel sub pălărie, culorile variind de la galben, la maroniu, în funcţie de specia din arboret la care apar, de la maro, la galben-verzui sau galben. Se pot consuma crude sau în saramură.
In general, este indicat să consumăm ciuperci proaspete, crude sau ușor înăbușite.
200 g ciuperci oferă tot necesarul de vitamina B12 pentru întrega zi. De aceea sunt indicate celor care au o alimentație bazată pe vegetale.
Este foarte important să consumăm zilnic legume și fructe. Astfel vom da ani vieții și viață anilor.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.