Porția de sănătate: Măslinele și uleiul de măsline [AUDIO]
Din punct de vedere curativ, frunzele de măslin sunt foarte importante.
Articol editat de cristina.rusu, 26 februarie 2021, 23:00 / actualizat: 28 februarie 2021, 11:49
Măslinii sunt cultivați în primul rând pentru fructe ,din acestea extrăgându-se ulei.
Măslinele culese, neprelucrate, nu sunt comestibile, fiind tari și amare. Pentru a putea fi consumate, acestea se murează în apă cu sare. Câteodată se folosește tratament intermediar cu leșie. În consecință, măslinele comestibile au un conținut ridicat de sare. Este indicat ca, înainte să mâncăm măsline, să le spălăm îndelung sub jetul de la robinet, sau să le lăsăm în apă circa 15 min, pentru a elimina cât mai multă sare. Apoi, le putem introduce în ulei de măsline ușor condimentat și să le lăsăm așa câteva zile, înainte să le folosim în bucătărie.
Așa cum am spus, din punct de vedere curativ, se folosesc frunzele și scoarța de măslin, din care se prepară tincturi și extracte, dar și fructele folosite ca atare sau sub formă de ulei.
Frunzele conțin: săruri minerale, tanin, acizi organici, acizi grași, ulei esențial, saponine.
Frunzele de măslin conțin oleuropeină, o substanță antimicrobiană puternică, aceasta fiind prezentă, într-o cantitate mai mică și în fructe.
Efectele benefice ale frunzelor sunt: dilatarea rețelei periferice circulatorii, intensificarea diurezei, reducerea febrei, reglarea activității sistemului hepato-biliar, reducerea glicemiei și colesterolului, ajutor pentru scăderea în greutate.
Preparatele din frunze mai sunt recomandate și pentru: hipertensiune, ateroscleroză, litiază urinară, angină pectorală, diabet, abcese cutanate. Indicații asemănătoare sunt și pentru fructe.
Ceaiul puternic și amar preparat din frunze de măslin poate reduce tensiunea arterială, crește imunitatea și acționează benefic în cazul sindromului de oboseală cronică.
Fructele conțin: protide, săruri minerale, vitaminele A, B1, B2, C, E, celuloză, ulei mononesaturat.
Uleiul de măsline este extras din pulpa fructului. După ce fructul a fost presat, uleiul rezultat se filtrează și rezultă uleiul virgin de măsline. Uleiul obținut la începutul presării este cunoscut sub denumirea de extravirgin. Compușii antioxidanți din uleiul de măsline sunt cei care dau acestui aliment proprietăți importante curative. Oleaesterolul este cel mai important antioxidant.
Uleiul de măsline conține acid oleic și acizi grași nesaturați, inclusiv acid linoleic.
Acest ulei are culoare verde pal și prezintă o aromă puțin distinctă.
Este indicat în tratamentul afecțiunilor ficatului și eliminarea calculilor biliari. Se folosește ca pansament gastric și intestinal. Are efect ușor laxativ.
Se folosește cu succes și în tratamentele externe, ca atare sau adăugat în produsele cosmetice.
Astfel este:
Folositor pentru pielea uscată și pentru pielea capului
Înlătură mâncărimile pielii
Combate și reduce inflamațiile
Tratează părul uscat, deteriorat sau fragil
Folosit în regimurile de detoxifiere
Calmează durerea musculară
Ajută la reducerea vânătăilor
Poate preveni ridurile
Oferă protecție împotriva efectelor nedorite ale razelor solare, mai ales dacă este amestecat cu ulei de susan sau avocado.
De obicei, uleiul de măsline nu se folosește nediluat pentru masaj, fiind prea vâscos.
Dincolo de toate aceste utilizări, măslinele și uleiul de măsline sunt deosebit de nutritive și gustoase.
Este foarte important să consumăm zilnic legume și fructe. Astfel vom da ani vieții și viață anilor.
Vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală !
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.