Sesam deschide cartea: Atențiune Carolina! [AUDIO]
Am avut recent ocazia să intru într-o asemenea bibliotecă și am descoperit o carte pentru copii despre care nu aflasem absolut nimic până acum. Se numește ”Atențiune, Carolina!”, a apărut la Editura Ion Creangă în 1970 și este scrisă de Gica Iuteș.
Articol editat de cristina.rusu, 26 februarie 2021, 06:00 / actualizat: 26 februarie 2021, 10:00
Cum numele acestei doamne nu-mi spunea nimic, am dat o căutare pe Google și am aflat că numele ei real era Elena Georgeta Drăgoi, născută în 1925 la Bârlad, absolventă de sociologie la Universitatea din București. Scriitoare foarte prolifică de cărți pentru copii, semnează nu mai puțin de 15 romane pentru tineri cititori. Ultimul i-a apărut în 1992 și se numește ”Atențiune, Carolina, SOS Balaban” ceea ce mă face să cred că este o continuare a cărții despre care povestim noi acum.
De altfel, Gica Iuteș a avut o viață îndelungată. A murit în anul 2018 la vârsta de 92 de ani.
Dar să vedem cine este Carolina. Ei bine, Carolina este o scriitoare cu alură și comportament de detectiv. Fumează pipă, bea cafele și are mai mulți secretari și secretare care fac totul pentru confortul ei. Lizliz, Miausi, Mia-u și Occa se învârt în jurul Carolinei cât e ziua de lungă și-i satisfac orice capriciu. Cu toții locuiesc pe strada Enigmei numărul 13, iar numărul ăsta nu pare să-i deranjeze, pentru că nu par să fie superstițioși.
Dar să revenim. Povestea începe cu Carolina care tocmai îi dictează lui Mia-u primele capitole dintr-o nouă carte. O carte în care personajele principale sunt Natalița și Natanel, doi copilași care au și un cățel simpatic pe nume Samsonel.
Ei, și de aici începe nebunia. Pentru că Samsonel, Natalița și Natanel se află la începutul unor aventuri incredibile. Cu spioni, submarine, răpiri, oglinzi fermecate și enigme de descifrat. Pe scurt, un roman în care există de fapt mai multe povești care se suprapun și se întretaie cu viteze amețitoare. Pe bună dreptate scriitoarea și-a luat pseudonimul literar Iuteș, pentru că mintea îi zboară cu viteze amețitoare, iar cititorul o urmărește febril, incapabil să se smulgă din narațiune.
Cartea are umor, are ritm, are o limbă frumoasă, curată și clară și personaje diverse cu nume care mai de care mai haioase.
Ca s-o spunem pe cea dreaptă, ”Atențiune, Carolina” comite un mic păcat ideologic: unul din capitole are loc într-o comună fruntașă în întrecerea socialistă, cu niște pionieri care se întrec toată ziua să devină cetățeni destoinici. Dar și acolo tonul rămâne șugubăț, așa că zâmbești când afli despre hârciogul Terente, prins că a furat din avutul obștesc și aspru pedepsit de pionieri.
Coperta și ilustrațiile cărții sunt semnate de Geta Brătescu, una dintre cele mai importante personalități ale artei contemporane românești.
Geta Brătescu era la rândul său o persoană plină de umor și vitalitate, așa că i s-a potrivit de minune, cred, să ilustreze romanul Gicăi Iuteș. Iar desenele sunt subtile, delicate, naive și completează foarte bine povestea.
Mi-a făcut mare plăcere s-o citesc pe Carolina și vă îndemn să o căutați prin biblioteca bunicilor voștri, sau poate la bibliotecă.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.