Merele sunt bune pentru creier
Acest lucru, potrivit cercetătorilor, poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive. Se știe că substanțele chimice găsite în plante, așa-numiții fitonutrienți, cum ar fi resveratrolul din strugurii roșii și epigalocatechina-3-galat din ceaiul verde, au un efect pozitiv asupra diferitelor organe, inclusiv asupra creierului.
Articol editat de cristina.rusu, 28 februarie 2021, 12:00 / actualizat: 28 februarie 2021, 16:02
Autorii prezentului studiu de la Universitatea din Queensland, Australia, și Centrul pentru Boli Neurodegenerative din Dresda, Germania, au descoperit că nivelul ridicat al anumitor fitonutrienți poate stimula neurogeneza – procesul de generare a unor noi celule ale creierului.
Rezultatele testelor lor arată că celulele stem ale creierului monitorizate în laborator la șoareci adulți generează mai mulți neuroni și sunt mai bine protejate de moarte dacă la culturile de celule se adaugă quercetină sau acid dihidroxibenzoic (DHBA). Acești fitonutrienți se găsesc în mere.
La testele efectuate pe șoareci, cercetătorii au stabilit că celulele în cauză, precursorii structurilor creierului, implicate în învățare și memorare, s-au multiplicat mai activ și au produs mai mulți neuroni. Experții compară efectul fitonutrienților quercetină și DHBA asupra generării de noi celule cerebrale cu cel al exercițiului fizic – un stimul cunoscut al neurogenezei.
Cercetătorii notează că îmbunătățirile funcției cognitive remarcate după administrarea „compușilor din mere” au fost confirmate până acum doar la animale. În viitor, cercetătorii intenționează să testeze dacă aceștia sau alți fitonutrienți pot îmbunătăți funcția creierului la oameni.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.