Sesam deschide cartea: „Greierul de la metrou”, de George Selden [AUDIO]
Cântecul greierului, care face parte dintr-un ritual de cucerire a partenerei, ne încântă în fiecare vară. Ceea ce îl face atât de deosebit e faptul că sonoritatea sa nu e emisă de corzile vocale, ci de aripi, ca și cum greierul ar fi dotat cu propriul instrument muzical, cu un arcuș delicat, mânuit cu măiestrie. Și dacă ținem cont și de faptul că, potrivit cercetătorilor, cântecul greierului, încetinit, atinge o armonie care este foarte apropiată de cea produsă de vocea umană, nu putem să nu cădem în admirație în fața acestei insecte uimitoare.
Articol editat de cristina.rusu, 5 martie 2021, 06:00 / actualizat: 5 martie 2021, 7:22
Și dacă tot cântă atât de frumos, de ce nu ar putea greierul să dea concerte în oraș, ca orice artist care se respectă? În cartea pe care vreau să v-o prezint, numită „Greierul de la metrou”, chiar asta se întâmplă! Povestea, recompensată în anul 1960 cu Medalia Newbery, e atât de bine scrisă încât, abia încheiată, vă veți dori să vă întoarceți la primele pagini și să o citiți din nou.
Pe micul „cri-cri” sau cricket, în limba engleză, îl cheamă Chester. E un greier american care locuiește în Connecticut, mai precis într-o buturugă veche de pe o pajiște. Într-o zi, a sărit într-un coș de picnic, atras de mirosul bunătăților dinăuntru. Și, ce să vezi, coșul a fost transportat și uite‑așa, stând cuminte între sendvișuri, a călătorit Chester cu trenul și a ajuns tocmai la New York! A luat și metroul și în cele din urmă a aterizat în stația de metrou Times Square. Ce lume nouă și ciudată pentru micul greier! Forfotă, lumini electrice, zgârie-nori… Cântând ca să-și alunge singurătatea, Chester e descoperit de un băiețel care lucrează la un chioșc de ziare situat chiar în stație. Mario îl ia cu grijă, îl șterge de praf și îl așază într-o cutie de chibrituri ca într-un pat confortabil. Își dorea demult un animal de companie, însă nu avusese parte de vreunul, fiindcă părinții o scoteau cu greu la capăt cu mica lor afacere cu ziare. Iar acum soarta i-a scos în cale un animal de companie mai puțin obișnuit, dar, după cum se va dovedi, cu adevărat miraculos. Nu degeaba se spune că greierii aduc noroc.
Să nu vă imaginați că greierul Chester e singurul animal pitit în stația de metrou. Veți face cunoștință cu Tucker, un șoarece simpatic care și-a găsit adăpost într-o conductă de scurgere abandonată, și cu Harry, un motan blând și de încredere, care se întâmplă să fie cel mai bun prieten al șoarecelui – fiindcă în New York, regulile de soiul dușmăniei dintre șoarece și pisică nu se mai poartă demult. Cu noii săi prieteni alături, Chester se va simți capabil de lucruri minunate. Iar Mario îl tratează cu cea mai mare grijă de care e în stare: îi cumpără o cușcă chinezească, îl hrănește cu frunze de dud, care să-i dea poftă de cântat, îl plimbă pe deget. Țârâitul clar și melodios al greierului e tot ce poate să-și dorească Mario de la animalul său de companie – e semn că acesta e sănătos și fericit. Însă băiețelul nici nu visează ce poate să facă Chester: să cânte ca un artist de la operă! Inspirat de muzica ce se aude la radioul din chioșc, greierul începe să reproducă melodii dintre cele mai complexe, de la cântece populare până la imnuri și simfonii, iar stația de metrou Times Square se transformă într-un spațiu de concerte cum altul n-a mai fost!
Amuzantă și caldă, povestea greierului de la metrou ne reamintește să credem în lucrurile simple, dar în același timp mărețe. Cartea vă așteaptă în rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj.
Diana Pop, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.