Filmul de weekend: Sunetul muzicii după 56 de ani
O lume în plină schimbare, transformări radicale și curente estetice de care beneficiem și în ziua de astăzi, mai multă libertate de exprimare, un public mai avizat și mai pretențios, care începe să meargă la filme în săli de cinematograf de tip multiplex.
Articol editat de cristina.rusu, 6 martie 2021, 06:00 / actualizat: 6 martie 2021, 7:57
Într-un top al celor mai populare filme din acea perioadă pe locul al treilea se află ”Sunetul muzicii”, regizat de Robert Wise în anul 1965.
La începutul lunii martie s-au împlinit 56 de ani de la premiera acestui musical plin de căldură și lumină, care a trecut atât de bine proba timpului.
Christopher Plummer, cel care îl interpretează pe căpitanul von Trapp a murit la începutul anului la vârsta de 92 de ani, așa că mi s-a părut potrivit să povestim de ”Sunetul muzicii”.
Dacă nu vă mai amintiți povestea, este vorba despre Maria, o tânără care renunță la straiele călugărești și se alătură văduvului von Trapp ca să-l ajute să-și crească copiii. Ulterior Maria devine soția căpitanului von Trapp. Filmul se inspiră din cartea de memorii scrisă și publicată chiar de Maria von Trapp în 1949. Filmat într-un loc mirific din Austria și beneficiind de o distribuție excepțională, filmul a avut un succes enorm încă de la lansare. A avut încasări de aproape 200 de milioane de dolari și a câștigat 5 premii Oscar.
Interesant este însă că nici Julie Andrews și nici Christopher Plummer nu au câștigat statueta, desi au fost amândoi nominalizați. Și mai interesant este că Julie Andrews a câștigat singurul Oscar din cariera sa în același an, 1965, dar nu pentru ”Sunetul muzicii”, ci pentru ”Mary Poppins”. Iar Christopher Plummer a câștigat singurul Oscar din cariera sa la vârsta de 82 de ani, devenind cel mai în vârstă laureat al premiilor Academiei Americane de film.
Și dacă tot am pomenit de Mary Poppins, se știe că în timpul filmărilor, Julie Andrews le cânta copiilor supercalifragilisticexpialidocious, însă pentru că filmul cu Mary Poppins nu fusese încă lansat, toată lumea credea că Julie Andrews a inventat cuvântul și cântecelul ca să se amuze.
Despre Christopher Plummer se știe că nu i-a plăcut deloc să joace în ”Sunetul muzicii” și că de câte ori venea la filmări bombănea că se simte de parcă cineva îl atacă din toată părțile cu felicitări și baloane roz de Valentine. În orice caz, aerul său ușor cinic și atitudinea mai detașată a dat o notă de credibilitate filmului care altfel poate ar fi devenit prea dulceag. Și desi la început Plummer n-o prea suporta pe Julie Andrews, filmările i-au apropiat și i-a legat toată viața o caldă și trainică prietenie.
Tot despre Christopher Plummer se știe că a mâncat atât de mult pe platourile de filmare încât croitorii au fost nevoiți permanent să-I ajusteze hainele.
Și mai amuzant este că în viața reală căpitanul von Trapp era o persoană veselă și jovială, în nici un caz acră și cinică, iar Maria von Trapp a insistat ca portretul de pe ecran al soțului său să fie îndulcit și adus mai aproape de realitate, însă regizorul a refuzat să modifice scenariul. Cei doi nu s-au împăcat deloc pe platourile de filmare și s-au certat în nenumărate rânduri.
Încă o povestea interesantă legată de film: se pare că a avut un succes uriaș în Coreea de Sud. Acolo cinematografele l-au difuzat luni la rând și pentru ca filmul să aibă mai multe reprezentații pe zi, un director de cinematograf a decis să taie părțile muzicale, pentru ca filmul să fie mai scurt, iar astfel să poate fi difuzat de mai multe ori pe parcursul unei zile.
Multe ar fi poveștile din spatele camerei legate de ”Sunetul muzicii”, dincolo însă de toate bârfele și informațiile de culise, rămăne o bucurie să-l vezi și să-i asculți coloana sonoră, pe care o găsiți pe youtube.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.