E păcat să modifici reţeta de paste Carbonara?
Pentru noi nu e nimic grav dacă auzim de o reţetă de sarmale cu ciuperci ori cu soia. Nu acelaşi lucru se poate spune despre italieni: aceştia vor ca pastele să fie exact cum le-a făcut mama sau bunica. Preparate precum minestrone poate că se modifică de la o regiune la alta, dar reţetele de Carbonara, Arrabiata sau Amatriciana în niciun caz (cel puţin teoretic). Chiar există un institut care consemnează reţetele originale, pentru ca bucătarul obişnuit să rămână pe calea cea dreaptă.
Articol editat de cristina.rusu, 7 martie 2021, 13:00
În cazul pastelor Carbonara vorbim de un echilibru delicat între slăninuţă guanciale, brânză pecorino sau parmezan şi piper, care nu poate fi perturbat de ingrediente cu gusturi intense precum vinul sau usturoiul. Înţelegem acum – cu o urmă de amuzament – de ce i-a îngrozit pe italieni ideea celor de la New York Times de a diversifica reţeta cu roşii. În comentarii, oamenii l-au rugat pe autor să nu le mai distrugă cultura şi să rămână la burgeri. De asemenea l-au întrebat de ce nu a luat întreaga compoziţie pentru a o prăji în ulei, dacă tot s-a apucat de modificat.
Or fi comentatorii purişti, dar e de menţionat că până şi bucătarii profesionişti ai Italiei se străduiesc să modifice reţeta: în meniurile restaurantelor lor se regăsesc variante cu peşte sau vegane, făcând ca nici Carbonara să nu mai fie ce a fost cândva. Verificând oricare discuţie online despre acest subiect, va ieşi la iveală că aceia care mai pun câte ceva în reţetă sunt la fel de mulţi ca aceia pe care până şi ideea modificării îi îngrozeşte.
Sursă: Telex.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.