Prima pagină » Diverse » S-a descoperit o specie de melci marini care se auto-decapitează și își regenerează corpul
S-a descoperit o specie de melci marini care se auto-decapitează și își regenerează corpul
Foto: cocoparisienne /Pixabay
Nu se pierd cu capul – melcii marini care se auto-decapitează și își regenerează corpul!
Articol editat de cristina.rusu,
11 martie 2021, 17:00 / actualizat: 12 martie 2021, 10:06
Nu se pierd cu capul – melcii marini care se auto-decapitează și își regenerează corpul!
Cercetătorii japonezi au descoperit că o specie de melci marini, Sacoglossa, se pot decapita singuri după care își regenerează în întregime un corp nou, cu tot cu inimă și alte organe vitale.
Întregul proces durează mai puțin de o lună, constituind un exemplu extrem de autotomie (în mod obișnuit, regenerarea unei părți a corpului). Capetele încep să se hrănească cu alge la câteva ore după decapitare și „rana” se vindecă în decurs de o zi.
Cercetătorii speculează că melcii și-au dezvoltat această tehnică pentru a scăpa de paraziții din corp. Cea mai dificilă parte a trucului este să obții energie atunci când nu dispui de un sistem digestiv.
Melcii se folosesc pentru asta de fotosinteză, prin intermediul unor celule ale algelor consumate, motiv din care mai sunt numiți și „melci alimentați cu energie solară”. Cel mai probabil procesul e posibil mulțumită celulelor stem, prezente la toate nevertebratele, dar pierdute de speciile mai avansate.
Printre alte specii care își pot regenera părți ale corpului se numără salamandrele (cozile), axolotl sau „peștele umblător mexican” (membrele) și unii pești (organele vitale).