Poartă maramureșeană, inaugurată în comuna Florești, acasă la părintele greco-catolic Ioan M. Bota [FOTO/AUDIO]
O falnică poartă maramureșeană a fost inaugurată duminică, 14 martie, în comuna Florești, acasă la Pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 martie 2021, 16:14 / actualizat: 22 martie 2021, 12:36
O falnică poartă maramureșeană a fost inaugurată duminică, 14 martie, în comuna Florești, acasă la Pr. prof. univ. dr. Ioan M. Bota.
Anul trecut, la împlinirea celor 100 de ani, în cadrul unei aniversări, părintele și-a exprimat dorința de a avea acasă o poartă maramureșeană, care să-i amintească de locul natal. Ioan M. Bota, originar din comuna maramureșeană Rona de Jos, este preot greco-catolic, istoric, profesor universitar, prelat papal, veteran de război, general în retragere și fost deținut politic.
Poarta maramureșeană, înaltă de peste trei metri și lată de cinci metri, a fost realizată de Petru Codrea, cioplitor în lemn din Valea Stejarului, ginerele vestitului Moș Pupăză, la inițiativa primarului comunei Rona de Jos, Ion Herbil:
Poarta maramureșeană de la Cluj a început deja să atragă priviri, iar turiștii și chiar locuitorii din zonă nu trec nepăsători pe lângă aceasta. Ileana Victoria Cuc, fiica părintelui Ioan M. Bota crede că în viitor, poarta maramureșeană va deveni un adevărat obiectiv turistic.
Lect. Univ. Dr. Nicolaie Hodor, fost președinte al Asociației Maramureșenilor din Cluj, spune că, din punct de vedere artistic, poarta maramureșeană este o adevărată operă de artă. Totodată, respectă elementele de autenticitate și simbolistică tradițională.
Mihaela Botiz
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!