Prima pagină » Știri » Social » Protocol pentru stoparea incendiilor de pe terenurile arabile și pajiștile din Bihor
Protocol pentru stoparea incendiilor de pe terenurile arabile și pajiștile din Bihor
Foto: ISU Crișana
Prefectura Bihor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor au semnat un protocol de colaborare pentru stoparea incendiilor de pe terenurile arabile și pajiștile din Bihor.
Prefectura Bihor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor au semnat un protocol de colaborare pentru stoparea incendiilor de pe terenurile arabile și pajiștile din Bihor.
Protocolul intră în vigoare din 15 martie 2021 și are ca scop verificarea respectării bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea resturilor vegetale de pe aceste terenuri și pajiști.
Polițiștii, pompierii și angajații Direcției Silvice vor desfășura o serie de acțiuni în sistem integrat – controale de specialitate, elaborarea de materiale informative despre interzicerea focului deschis pentru arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum și a vegetației uscate a pajiștilor permanente
De asemenea, pompierii vor mediatiza dispozițiile generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale și vor organiza acțiuni de conștientizare a măsurilor specifice în cazul utilizării focului deschis și arderea vegetației uscate. Totodată, fermierii vor fi informați cu privire la reglementările în domeniu, iar reprezentanții ISU Crișana, cei ai poliției și ai Direcției Silvice Bihor vor desfășura patrulări în comun pe perioada derulării proiectului.
Această prezentare necesită JavaScript.
Prefectura Bihor a anunțat că cele trei instiuții implicate vor aplica cu exigență sancțiunile din domeniile de competență pentru a descuraja persoanele care recurg la igienizarea prin incendiere.
Acest protocol era necesar pentru a proteja prețioasele păduri ale Bihorului și pentru a limita pierderile materiale create de incendiile controlate, a spus prefectul Dumitru Țiplea.
Protocolul a fost încheiat pentru perioada 15 – 31 martie 2021, dar va putea fi extins cât este necesar.
Conform datelor ISU Crișana, în anul 2020, la nivelul județului Bihor s-au desfășurat 329 de intervenții la incendii de vegerație uscată și altele, totalizând circa 11% din totalul intervențiilor ISU Crișana.
Crina Dobocan
Foto: Arhivă ISU Crișana
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.