Ascultă Radio România Cluj Live

„Cutia cu mămăruțe” – Joc interactiv, inventat de un psiholog orădean [AUDIO]

Cu ajutorul mămăruțelor, ea încearcă să construiască anumite competențe emoționale la copii.

„Cutia cu mămăruțe” – Joc interactiv, inventat de un psiholog orădean [AUDIO]

Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2021, 06:00 / actualizat: 17 martie 2021, 8:02

Jocul este recomandat copiilor între 3 și 10 ani, dar și adulților.

Prin „Cutia cu mămăruțe”, Monica Rotar pune accent pe perspectiva copiilor și pe descoperire. Setul conține 40 de cartonașe, care le facilitează copiilor descoperirea emoțiilor în diferite situații de viață: acasă, la școală și în relațiile cu prietenii sau cu adulții.

Jocul s-a născut din concluziile pe care aceasta le-a tras în urma activităților din cabinetul său de psihologie. El poate fi un suport atât pentru terapeuți, cât și pentru părinți sau pedagogi.

Cele 40 de cartonașe sunt structurate pe trei secțiuni și colorate diferit. Astfel, 20 de cartonașe sunt pentru exprimarea emoțiilor, 10 sunt pentru lumea de acasă a copilului, iar alte 10 sunt centrate pe aspecte din activitatea educațională.

Concret, pe fiecare cartonaș sunt diverse afirmații, precum: „Aștept ca părinții mei să-mi spună…”, „Mi-aș dori ca părinții mei să…”, „Seara, înainte să adorm…”, „Când părinții mei strigă…”, „Cu bagheta magică aș schimba…”, „Îmi este frică…”, „Mă simt în siguranță…”, „Mă ascultă și pot povesti orice cu…”, „Îmi este rușine atunci când…” etc.

Prin completarea propozițiilor de către copil, terapeutul, pedagogul sau părintele pot afla informații despre situațiile trăite și impactul lor emoțional asupra respondentului.

În realizarea jocului, Monica a fost ajutată de fiica sa, Mara Rotar. Elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Mara este cea care a desenat majoritatea cartonașelor, iar mama sa le-a alăturat în situația de zi cu zi a adulților sau a copiilor:

Copiii învață mult mai bine în joc și povestesc cu mai multă ușurință despre ei sau despre ce li s-a întâmplat, tot folosindu-ne de jocuri. Astfel, am gândit acest proiect împreună cu fetița mea, care a realizat mare parte din desene. Scopul jocului este unui terapeutic și de divertisment. Cartonașele le-am gândit atât pentru psihologi, cât și pentru pedagogi și părinți. În cabinet, terapeutul știe să folosească în alt mod aceste materiale. Important este să ajungem acolo, în interiorul copilului, pentru a putea scoate la iveală situațiile conflictuale pe care acesta le duce în spate și cu care s-a confruntat, poate fără să povestească cu cineva. Astfel, emoțiile care sunt reziduale acolo, pot să fie foarte ușor scoase la suprafață. De pildă, dacă ne ducem la situațiile de la școală (pentru că noi, în cabinet, știm ce se întâmplă acolo și care sunt durerile copiilor), vom putea descoperi aspecte legate de «doamna», de înțelegerea sau neînțelegerea față de ceea ce se predă, de emoții ca rușinea, dar și legătura cu prietenii. Mergând în profunzime, putem să oferim și soluții micului interlocutor, a explicat psihologul Monica Rotar.

Aceasta îi încurajează pe copii (dar și pe adulți) să-și exprime emoțiile, pentru că lucrul cu emoțiile este garanția dezvoltării unei personalități armonioase.

Jocul este o șansă imensă pentru copii pentru a conștientiza că ceea ce simt ei e adevărat și în acest fel să se dezvolte emoțional. La rândul lor, adulții au ocazia să construiască o relație emoțională mai bună cu copilul lor.

Pentru că părinții evită să vorbească despre viața lor cu copiii, poate fi un bun start sau o provocare în direcția aceasta. Se pot juca și copiii, se pot juca și cu părinții. Ideal este să vadă copiii cum se exprimă emoțiile! Din nefericire, în familie nu folosim asta în mod curent. Iar dacă nu știu să vorbesc despre emoțiile mele, va fi foarte greu să rezolv problemele emoționale din rucsăcelul pe care-l duc.

Vorbind despre școală, părinții le pot da exemple din experiențele lor. Și noi, părinții, am avut parte de bullying, doar că atunci nu i se spunea așa. Și noi am avut parte de nedreptăți din partea învățătoarei și a colegilor. Exprimându-le acum, copiii își vor da seama că nu sunt singurii care trec prin situația aceasta, pot să facă haz de necaz și se pot simți sprijiniți în aspectul acesta. De cele mai multe îi întrebăm cum a fost la școală, iar ei răspund doar cu un «bine», fără a intra mai în profunzime, ca să le aflăm conflictele.

La cartonașul «Mi-aș dori ca părinții mei să… », 90 la sută dintre persoanele care au răspuns la întrebarea aceasta au completat cu nevoia de a auzi de la părinți că sunt buni și valoroși, ceea ce ne arată foarte mult devalorizarea pe care o simte copilul în raport cu părintele. Părinții cred că ei sunt mici și nu realizează, însă copiii reacționează puternic. La întrebarea «Cu bagheta magică aș schimba…», cei mai mulți dintre copii au spus «să nu se mai certe părinții». Este cert că atmosfera din familie are un rol important asupra psihicului copilului, a atenționat psihologul.

Jocul poate fi comandat prin sms la tel. 0720-999.753 sau pe email la psiho_monica@ yahoo.com.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Soarele luminează în șase gospodării clujene din vârful muntelui | FOTO
Reportaje luni, 11 noiembrie 2024, 14:20

Soarele luminează în șase gospodării clujene din vârful muntelui | FOTO

450 de oameni au alergat la Crosul Energiei, la București, în septembrie, și încă vreo 200 au donat (fără să alerge) pentru ca în șase...

Soarele luminează în șase gospodării clujene din vârful muntelui | FOTO
Tradiții de Toamnă
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 16:57

Tradiții de Toamnă

Povești deosebite despre natură și datinile noastre, surprinse într-o gamă largă de produse artizanale, multe bunătăți locale, piese...

Tradiții de Toamnă
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z