Şase luni de vară și mai puțin de două luni de iarnă: dacă nu vor fi implementate politici eficiente împotriva schimbărilor climatice, până în 2100 acesta ar putea fi noua normalitate în emisfera nordică.
Articol editat de cristina.rusu,
17 martie 2021, 06:00 / actualizat: 17 martie 2021, 8:02
Şase luni de vară și mai puțin de două luni de iarnă: dacă nu vor fi implementate politici eficiente împotriva schimbărilor climatice, până în 2100 acesta ar putea fi noua normalitate în emisfera nordică.
Consecințele asupra sănătății umane, precum și asupra agriculturii și mediului sunt inevitabile, aşa cum demonstrează un studiu chinez condus de Institutul de Oceanologie al Mării Chinei de Sud (SCSIO) și publicat în revista „Geophysical Research Letters”.
Cercetătorii, coordonaţi de oceanograful Yuping Guan, au comparat datele climatice colectate zilnic între 1952 și 2011, pentru a verifica modul în care s-a schimbat ritmul cu care se alternează anotimpurile în emisfera nordică, după care informațiile au fost apoi introduse în modele care studiază schimbările climatice pentru a simula posibile scenarii viitoare.
Rezultatele obţinute de studiu arată că peste 60 de ani, durata verii se va prelungi de la o medie de 78 de zile la 95, iarna se va scurta de la 76, la 73 de zile, la fel şi anotimpurile de mijloc: primăvara va dura de la 124, la 115 zile în medie, în timp ce toamna se va contracta de la 87, la 82 de zile.
Rezultatele obţinute de studiu confirmă şi faptul că primăvara și vara vor începe mai devreme decât în trecut, în timp ce toamna și iarna vor începe mai târziu. Regiunea mediteraneană și cea a platoului tibetan sunt cele în care ciclul anotimpurilor va fi modificat cel mai mult.
Dacă această tendință nu va fi inversată prin politici eficiente de atenuare a schimbărilor climatice, este posibil ca până în 2100 vara să dureze șase luni, iarna mai puțin de două, în timp ce primăvara și toamna să se scurteze în continuare. Acest lucru va elimina treptat bioritmurile plantelor, insectelor și animalelor, modificând întregi comunități ecologice, sărăcind agricultura şi provocând probleme de sănătate oamenilor.
RADOR
Foto: cocoparisienne/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.