Prima pagină » Diverse » Povestea tabloului care a provocat isterie în masă în anii ’80
Povestea tabloului care a provocat isterie în masă în anii ’80
Foto: Adrianna Calvo, de la Pexels
S-a zvonit că, după mai multe incendii suspecte, a fost singurul obiect care a rămas nevătămat. Articolul care s-a scris despre el în anii ’80 a provocat o adevărată isterie în masă. Iată povestea Băiatului care plânge, unul din miturile stranii ale lumii moderne.
S-a zvonit că, după mai multe incendii suspecte, a fost singurul obiect care a rămas nevătămat. Articolul care s-a scris despre el în anii ’80 a provocat o adevărată isterie în masă. Iată povestea Băiatului care plânge, unul din miturile stranii ale lumii moderne.
Băiatul care plângea fost pictat în 1950 de Giovanni Bragolin. Pictorul italian lucra pe atunci în Veneţia, iar tablourile sale erau cumpărate în special de turişti. Pictura înfăţişează un băieţel văzut după al Doilea Război Mondial într-un orfelinat din Madrid. Conform spuselor lui Bragolin, singurul lucru care se ştia despre copil era că părinţii săi şi-au pierdut viaţa într-un incendiu.
Foto: Wikipedia
Lucrarea a devenit foarte populară printre turişti. Bragolin a pictat-o de vreo 60 de ori în diverse variante, iar în Marea Britanie copiile au fost produse în masă, totalizând 50 de mii de exemplare vândute. În 1985, tabloidul The Sun a publicat un articol senzaţionalist, cu titlul Blestemul înflăcărat al băieţelului. Conform poveştii ziarului, casa unui cuplu a ars în totalitate după un accident în bucătărie; niciun obiect nu a rămas nevătămat, în afara tabloului. Un apropiat al cuplului, care lucra ca pompier, a pus paie pe foc: a declarat că a fost martorul mai multor incendii care puteau fi corelate cu pictura lui Bragolin.
Articolul a creat un val de panică, zeci de cititori s-au prezentat cu poveşti asemănătoare. Unii au pretins că au încercat să dea foc tabloului, dar nu au reuşit. După ce s-a aflat că până şi atelierul lui Bragolin a ars, concluzia a fost clară: pictura e blestemată. Oamenii încercau cu disperare să scape de infamul tablou, iar soluţia a fost găsită de Kelvin MacKenzie, redactor al The Sun: acesta le-a cerut tuturor să expedieze picturile pe adresa redacţiei, pentru a le arde într-o zi de Halloween.
Mai târziu, scriitorul Steve Punt a invitat specialişti într-o emisiune a BBC Radio pentru a studia problema. Explicaţia s-a dovedit una cât se poate de prozaică, dezamăgitoare pentru misticii moderni. S-a ajuns la concluzia că lacul cu care au fost tratate picturile lui Bragolin conţinea substanţe ignifuge. Faptul că unele exemplare nu au fost carbonizate s-a dovedit un motiv suficient pentru a declanşa isteria în masă.