Clădiri de birouri, imobile pentru locuit dar și zone de promenadă, în locul fostei zone industriale a Clujului
Șeful Direcției de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean, arată că în cadrul unor dezbateri cu arhitecții, urbanștii și cetățenii interesați va fi stabilită imaginea generală pe care ar trebui să o aibă zona în viitor:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 martie 2021, 14:07 / actualizat: 18 martie 2021, 17:06
În cadrul dezbaterilor pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru platforma industrială din Nord-Estul orașului, din zona Bulevardului Muncii, urmărim să stabilim împreună cu arhitecții membri ai Comisiei de urbanism, dar și cu alți specialiști sau cetățeni interesați, care vor fi pașii următori pentru dezvoltarea sustenabilă a acelei zone și aici sunt mai multe direcții. Una dintre ele este să urmăm modelul Planului Urbanistic Zonal pe care îl realizăm în cartierul Sopor pe o suprafață de 250 de hectare. Există și alte variante luate în calcul și anume realizarea cu prioritate a unui masterplan, pentru a stabili circulațiile principale în acele zone. (Ovidiu Cîmpean)
Clădiri de birouri, imobile pentru locuit dar și zone de promenadă care să facă legătură cu restul municipiului figurează în planurile pe care le are administrația locală.
Imaginea finală, spune Ovidiu Cimpean, va fi stabilită de firma de proiectare care va câștiga concursul internațional de soluții pe care Primăria îl va organiza în parteneriat cu Ordinul Arhitecților:
Este foarte important să fie gândit un plan urbanistic pe o suprafață mai mare, astfel încât să putem da o viziune coerentă pentru toată zona Bulevardului Muncii. Iar între Bulevardul Muncii și râul Someș să avem dezvoltări urbanistice integrate. Unul dintre principalele aspecte este și rezervarea acestui culoar de mobilitate sustenabilă de-a lungul râului Someș, dar și stabilirea unor legături cu orașul pe relația Nord-Sud și aici mă refer la noi poduri peste Someș, la transport public în comun, astfel încât zona să devină atât atractivă cât și accesibilă. (Ovidiu Cimpean)
În zona Bulevardului Muncii Primăria amenajează deja o pădure-parc, aflată chiar la limita Nord-Estică a Clujului. Reprezentanții administrației locale promit că în următorii ani această parte a orașului va fi de nerecunoscut. Totuși, Ovidiu Cîmpean arată că o parte din vechiul aer industrial va fi păstrat de halele fabricilor și combinatelor care au funcționat aici în trecut, chiar dacă destinația acestor clădiri va fi cu totul alta:
La momentul realizării PUZ-ului se vor stabili și funcțiunile, însă din discuții și dezbateri a reieșit importanța realizării unui mix funcțional, să existe atât zonă de servicii, zonă de birouri, cât și zonă de locuire. Foarte important va mai fi un aspect: sunt unele hale foarte mari, care pot fi păstrate, pe modelul altor zone industriale din orașele din Occident, iar aceste hale pot primi funcțiuni noi, de exemplu de centru expozițional sau alte întrebuințări, de care orașul are nevoie. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.