Radio Cluj…la modă: Lecții de stil
De ce se întâmplă acest lucru?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 martie 2021, 06:00 / actualizat: 18 martie 2021, 7:56
Tocmai pentru că trăind într-o lume dominată de imagini, propria imagine personală nu are cum să fie lăsată în eter,, cu atât mai mult, în cazul persoanelor publice sau care dețin, indiferent, ce formă de prestigiu.
Faptul că prima reacție crează impresia în momentul contactului cu o persoană face ca lucrurile să nu fie lăsate la voia întâmplării.
Ar fi folositor să ne amintim, de câte ori, nu am emis mental sau verbal, judecăți defăimătoare la vederea a ceva neplăcut estetic. În exact acel moment, ne-am transformat într-un fel de “critici” mai mult sau mai puțin mondeni sau avizați.
Cu toate acestea, de fiecare dată când ne găsim în public, pe stradă, la shopping sau chiar la diverse reuniuni ce presupun mai multe persoane, vom putea sesiza preferința pentru alegeri banale vestimentare, culori închise sau neutre și prea puțină originalitate.
Vorbesc strict despre peisajul stilistic mediu din România.
Felul de a te înveșmânta, de-a apărea în ochii celorlalți ține de educație și de grad de civilizație, înainte de orice trend sau tendință vehiculată pe multitudinea de canale actuale.
Chiar și acei consilieri de imagine sau stiliști consacrați iau, cel mai adesea, în discuție, vestimentațiile sau stilul unor așa zis vedete sau persoane proeminente și promovate exact de canalele de care pomeneam.
După modelul consacrat din istoria modei, cei aflați în vârful unei piramide sociale, azi, mai degrabă, cocoțați în vârful vizibilității de pe rețelele de socializare funcționează ca modele luate în calcul de fiecare dată când se fac analize vestimentare, de look sau de stil.
Restul lumii nu face decât să urmeze aceste persoane în funcție de preferințele personale, setate și ele după nivelul de educație, civilizație și cultură.
Pentru că, da, fie că vrem sau nu aparența ține de elementul civilizator.
De astăzi începând am decis, inspirată de-o carte intitulată Style and Allures a binecunoscutei stiliste și realizatoare de emisiuni tv, Cristina Cordula, fost manechin brazilian, actualmente localizată în Franța, să ofer niște mici povești despre veșminte esențiale care nu pot lipsi din garderoba unei persoane cu stil și gust pentru modă.
Deși am mai vorbit noi, pe-aici despre piese esențiale, de data aceasta voi în lua în calcul, nu neapărat. piese de bază cât articole vestimentare care pot oferi acea amprentă de personalitate necesară oricărei femei care iubește modul în care apare în ochii publici.
Multe dintre piesele aduse în discuție au parcursul lor istoric demn de a fi cunoscut și valorizat corespunzător.
Primul articol despre care vom vorbi data viitoare este blazerul, sau sacoul de tip feminin. Englezii de la care provine termenul de blazer au diferiți termeni care desemnează articole vestimentare oarecum asemănătoare.
Blazerul este diferit ca stil și execuție de ceea ce este consacrat ca tailored suit – termen ce desemnează un veston sau sacou, croit și ajustat.
Blazerul este un articol mai decontractat și proveniența cuvântului vine de la englezescul to blaze – a străluci sau a sări în ochi.
Deocamdată doar atât vă dezvălui, iar restul săptămâna viitoare pe când așteptăm soare.
Călina Langa, fashion designer
Imaginile: fotocopii după cartea Style&Allures de Cristina Cordula Larousse 2014
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.