Filmul de weekend: Alte filme care se pregătesc de Oscar
Foto: cottonbro, Pexels
Ne-am entuziasmat văzânddubla nominalizare la Oscar a documentarului ”Colectiv”, prima asemenea performanță pentru România. Există în lista de Oscar și alte nume interesante, m-am gândit că ar fi de interes să le trecem succinct în revistă.
Ne-am entuziasmat văzânddubla nominalizare la Oscar a documentarului ”Colectiv”, prima asemenea performanță pentru România. Există în lista de Oscar și alte nume interesante, m-am gândit că ar fi de interes să le trecem succinct în revistă.
Nu doar România a primit în premieră o nominalizare la Oscar, ci și Tunisia, în plus cu o regizoare care semnează filmul nominalizat.
A avut premiera la Veneția ”The Man Who Sold His Skin”, iar regizoarea se numește Kaouther Ben Hania. Este al doilea film al său, care a și câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Veneția. Primul, intitulat “Beauty and The Dogs” a fost prezentat la Cannes în 2017.
”Bărbatul care și-a vândut pielea” ni-l prezintă pe Sam Ali, un tânăr sirian refugiat în Liban din cauza sângerosului război civil din țara sa. În Liban îl cunoaște pe Jeffrey Godefroi, un renumit artist tatuator, care îi propune să-și transforme pielea în suport artistic pentru lucrările sale. În curând, Sam Ali devine o operă de artă vie și ambulantă, care valorează o sumă astronomică. Colecționarii sunt interesați să îl cumpere, se organizează o licitație, asociațiile pentru drepturile omului se revoltă și protestează. Cum va ieși Sam Ali din această situație? Trimiterea la mitul lui Faust este evidentă și ne face să întrebăm dacă nu cumva vânzarea pielii este la fel de periculoasă ca vânzarea sufletului. Și cât de ușor devine o ființă umană marfă de vânzare?
De menționat că din distribuția filmului face parte și italianca Monica Bellucci.
Tot la categoria ”Cel mai bun film străin!” a primit o nominalizare și ”Better Days”, realizat în Hong Kong.
Filmul este o dramă foarte puternică, despre o adolescentă care se pregătește pentru examenul de admitere la facultate, un examen extrem de dur care are loc în China și pentru care tinerii trebuie să muncească foarte mult. Personajul principal este ținta abuzurilor de toate felurile ale colegilor săi și ca să se apere devine prietenă cu un tânăr cu o biografie cel puțin dubioasă. Iar între ei se naște o foarte frumoasă poveste de iubire, pe care societatea nu o acceptă.
Filmul ”Better Days” era programat să aibă premiera la Berlin în 2019 însă în ultimul moment autoritățile chineze s-au răzgândit și au retras filmul din festival fără să-și motiveze decizia. Deși regizorul Derek Tsang este născut în Hong Kong, filmul este filmat integral în China și chinezi de pe continent sunt ambii actori din rolurile principale, pe care criticii îi laudă pentru excepționalele performanțe din film.
O altă peliculă aflată în competiție la categoria ”Cel mai bun film străin” este mult mai aproape de noi, geografic vorbind. ”Quo vadis, Aida?” este realizat în Bosnia Herzegovina anul trecut. Este amintirea dureroasă a genocidului de la Srebrenica din 1995.
Ne aflăm în Bosnia, în iulie 1995. Aida lucrează ca translator pentru Națiunile Unite. Atunci când armata sârbă ocupă orașul Srebrenica, familia Aidei caută adăpost în cadrul taberei pentru refugiați a ONU. Asistând ca interpret la negocierile dintre cele două tabere, Aida ajunge în posesia unor informații secrete, pe care însă deontologia profesională o împiedică să le divulge. De această data însă este vorba despre viață și moarte, pe un talger moralitatea, pe celălalt supraviețuirea familiei sale. Regizoarea Jasmila Zbanic spune că a făcut acest film, pentru că un genocid nu trebuie niciodată iertat, uitat sau justificat.
Filmul ”Quo Vadis, Aida?” este nominalizat și la premiile Bafta, iar în vară a câștigat premii importante și la alte festivaluri din Turcia, Suedia și Israel.
Să ne notăm aceste titluri în agendă și să sperăm că le vom putea vedea în vară la cinema.