22 martie, Ziua Mondială a Apei [FOTO]
Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la o sursă sigură de apă, un fapt în legătură cu care îşi propune să ne atragă atenţia Ziua Mondială a Apei.
Articol editat de cristina.rusu, 22 martie 2021, 10:35
Ziua Mondială a Apei a fost adoptată în 1992, în cadrul unei conferinţe a Naţiunilor Unite privind protecţia mediului ce a avut loc în Rio de Janeiro. În 2020, această celebrare ar fi trebuit să aducă în lumină legătura dintre apă şi schimbările climatice, felul în care protecţia surselor de apă poate salva milioane de vieţi în fiecare an. În situaţia de faţă însă, se remarcă şi un alt aspect: cât de importantă este apa în stoparea răspândirii bolilor infecţioase.
Multe secole de-a rândul, oamenii nu au făcut o asociere între igiena personală şi epidemii. Se credea că bolile sunt cauzate de aerul nefast ori de miasme, iar spălarea mâinilor nu era un obicei la modă nici măcar la curţile nobiliare. Se spune de pildă că regii Franţei îşi curăţau mâinile cu coniac, dar reginele îşi făceau un titlu de onoare din a avea mâinile albe chiar dacă nu au fost spălate în ultimele 3 săptămâni!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
De Ziua Mondială a Apei se face o nouă sesizare colectivă privind miile de tone de deșeuri în râu și pe malurile sale. Dincolo de sesizarea către autorități, soluțiile sunt propuse în sesizare.
Sesizarea la care pot contribui printr-un simplu click și clujenii se găsește AICI: https://petitie.web.app/sos-somes-ziua-apei
Fotografii cu deșeurile se pot observa la o simplă plimbare de-a lungul râului spre Florești, apoi spre Gilău.
S-a propus o cartare pe Someș, cu canoe și caiace dinspre Gilău în Cluj-Napoca și o curățenie, dar din cauza apei reci și a condițiilor meteo nefavorabile evenimentul va fi organizat în a doua parte a lunii aprilie, după ce autoritățile fac o curățenie de primăvară, de anvergură.
Aceste activități de voluntariat ale campaniei „SOS Someșul nostru” sunt susținute și prin proiectul ,,Cu apele curate“ finanțat de Lidl România și dezvoltat de Asociația Mai Mult Verde în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe).
Foto: SOS Someșul nostru
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.