Porția de sănătate: Nucile și semințele (I)
Acestea trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică. Sunt o sursă ideală de energie și substanțe nutritive. Conțin cantități semnificative de proteine, grăsimi, numeroase minerale și fibre. Proteinele din aceste alimente nu conțin toți aminoacizii esențiali. Cantitatea de grăsimi este mare, dar predomină grasimile nesaturate, care ajută la diminuarea colesterolului.
Articol editat de cristina.rusu, 22 martie 2021, 12:31 / actualizat: 1 aprilie 2021, 15:11
Nucile și semințele nu conțin vitamina B12. Deși, așa cum am spus, conțin multe minerale, acestea pot fi greu de asimilat din pricina acidului pitic sau oxalic. Absorbția mineralelor se poate îmbunătăți dacă le preparăm termic sau adăugăm vitamina C.
Datorită conținutului de fibre și grăsimi nesaturate, pot fi consumate în vederea echilibrării glicemiei și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Adăugându-le în dietă, putem preveni constipația.
Nucile conţin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod. Vitaminele A, B, C, E şi P, aminoacizii, grăsimile nesaturate şi proteinele sunt prezente în acest aliment.
Nucile sunt indicate în orice tip de dietă, deoarece echilibrează nivelul colesterolului, contribuie la sănătatea inimii şi pot juca un rol important în reducerea tensiunii arteriale.
Militez pentru introducerea nucilor în regimul alimentar, deoarece au multiple proprietăţi sanogene şi pot fi consumate la gustarea de dimineaţă sau micul dejun, explica nutriţionistul Florin Ioan Bălănică intr-un interviu.
Datorită conţinutului de grăsimi nesaturate, în proporţie de aproximativ 60%, precum a potasiului şi magneziului, nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse boli de inimă sau de hipertensiune arterială.
Pentru diabetici, nucile reprezintă un aliment preţios, deoarece au un procent mic de glucide şi chiar pot regla glicemia.
O alimentaţie bogată în nuci poate preveni cancerul datorită conţinutului de acizi graşi Omega 3, a unor antioxidanţi, polifenoli şi fitosteroli.
Nucile sunt recomandate mai ales în perioada iernii, când factorii externi au un efect negativ asupra pielii. Îmbunătăţesc elasticitatea pielii, iar consumul lor este indicat şi persoanelor care suferă de diverse eczeme sau psoriazis.
Sunt hrană bună pentru creier, crescând capacitatea cognitivă. Pentru conţinutul bogat de iod, nucile sunt recomandate în cazul afecţiunilor asociate glandei tiroide.
Nucile conţin acid alfa-linoleic, având proprietăţi antiinflamatoare.
Antioxidanţii regăsiţi în nuci sunt destul de puţin prezenți în alte alimente.
O proprietate nutritivă mai puţin cunoscută a nucilor este faptul că ajută la îmbunătaţirea fertilităţii masculine.
Nucile verzi sunt o reală delicatesă.
Sunt câteva atenționări în ceea ce privește consumul de nuci și anume conținutul caloric, cantitatea de oxalați și riscul alergic.
La 100g de nuci corespund 688kcal. Prin urmare, trebuie consumate cantități limitate, mai ales in cazul celor ce sunt la dietă.
Din cauza acidului oxalic, le pot evita cei cu predispoziție de litiază urinară.
Nucile pot produce reacții alergice severe. De asemenea, trebuie să aveți grijă dacă le dați celor mici, pentru că se pot îneca.
O porție de nuci si semințe are aproximativ 30 de grame si poate constitui o gustare sau se poate integra la una din mesele principale ale zilei.
Să folosim nuci si seminte in dieta noastră, zilnic.
Vă recomand o dietă bogată în vegetale. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.