Sălajul va avea apă în cantități suficiente după decenii de așteptări
Foto: analogicus /Pixabay
Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Apei. În România există încă județe cu mari probleme privind asigurarea necesarului cu apă potabilă, mai ales în perioadele secetoase.
Astăzi este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Apei. În România există încă județe cu mari probleme privind asigurarea necesarului cu apă potabilă, mai ales în perioadele secetoase.
Sălajul este unul dintre aceste județe, însă se fac o serie de eforturi în acest sens; județul este inclus într-un program de aducțiune a apei din Cluj, care cuprinde construirea unei magistrale între cele două județe.
După decenii de așteptări, Sălajul va avea apă de calitate în cantități suficiente, necesarul urmând să fie asigurat din județul Cluj printr-o investiție importantă.
Vasile Dărăban, Asociația Someș-Tisa: Rezolvăm o mare problemă a sălăjenilor și anume aducțiunea de apă din sursa Tarnița, adică vom realiza o conductă de aproximativ 80 de kilometri, conducta principală care va aduce apă de calitate din lacul Tarnița. Din acea conductă urmează să se răsfire un număr de aproximativ 10 ramificații care vor asigura apa potabilă, repet, de calitate în cea mai mare parte a comunelor din județul nostru.
Mai trebuie rezolvate problemele cauzate de comportamentul populației, anual fiind descoperite în râurile și pârâurile din Sălaj cantități uriașe de deșeuri plastice.
Nicolae Mocuța, doctor în biologie moleculară: Scutecele au nevoie de 500 până la 800 de ani, canistrele și bidoanele din plastic, practic, nu se descompun niciodată.
Amenzile nu îi sperie pe cei care aruncă deșeuri în râuri și pârâuri pentru că sunt greu de prins. O primărie din Sălaj, spre exemplu, utilizează o dronă performantă pentru supraveghere și identificarea persoanelor care aruncă resturile menajere în albia râurilor.