23 martie – Ziua Mondială a Meteorologiei [VIDEO]
La 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială („World Meteorological Organization – WMO), precizează site-ul organizaţiei, https://public.wmo.int.
Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2021, 14:06
Ziua Mondială a Meteorologiei marcheză activitatea pe care Serviciile Meteorologice şi Hidrologice Naţionale o desfăşoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea şi pentru a proteja viaţa şi bunurile. Meteorologii din întreaga lume au misiunea de a ne avertiza din timp atunci când se produc fenomene periculoase, care ne pot pune vieţile în primejdie.
Deşi progresul tehnologic îi este de folos, ştiinţa înţelegerii evoluţiei vremii pe Terra presupune numeroase sacrificii.
Unii experţi trăiesc izolaţi, în diferite puncte de pe glob, pentru a monitoriza permanent ce se întâmplă din punct de vedere meteo.
Ultimele decenii au fost semnificativ mai calde decât cele anterioare, iar perioada 2011-2015 a fost cea mai fierbinte. Anul 2015, puternic marcat de fenomenul El Niño, a fost cel mai călduros an de la începutul măsurătorilor meteorologice moderne.
Impactul din ce în ce mai mare al situaţiilor de vreme extremă nu poate fi ignorat. În ultimii 30 de ani, dezastrele naturale au costat viaţa a peste două milioane de oameni şi au cauzat pagube economice estimate la mai mult de 1,5 trilioane de dolari. Aproape 90% din aceste dezastre, 70% dintre victime şi 80% din pierderile economice au fost provocate de hazarde legate de vreme, climă şi apă, aşa cum sunt ciclonii tropicali, creşterea nivelului apei în situaţii de furtună, valurile de căldură, secetele, inundaţiile, precum şi epidemiile legate de inundaţii.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.