Incluziv: Anca Dragu – Un stat şchiop nu reuşeşte să-şi protejeze cetăţenii
Ce aduce noua strategie?
Articol editat de cristina.rusu, 23 martie 2021, 11:29
Seria de prezentări a fost deschisă de europarlamentarul Dragoş Pîslaru, care a rezumat punctele cheie ale strategiei europene. În esenţă, aceasta nu aduce neapărat lucruri noi, ci reaminteşte drepturile stipulate în Convenţia ONU, pe care România a ratificat-o în 2010. Până în 2023 Uniunea Europeană va introduce un card pentru libera circulaţie a persoanelor cu dizabilităţi, iar pentru 2024 este propus un cadru de calitate pentru serviciile sociale.
Eu sper să ieşim din zona aceasta a alocării de buget. Aş vrea să trecem de la ideea de cheltuială la ideea de investiţie. Pentru că a investi în oportunităţi pentru persoanele cu dizabilităţi descarcă practic cheltuieli viitoare şi chiar creează resurse suplimentare la buget. (Dragoş Pîslaru)
Ani pierduţi
Faptul că discuţia nu a rămas la nivelul strategiilor şi principiilor s-a datorat prezenţei la eveniment a părinţilor, care s-au asigurat că latura umană, specifică pentru fiecare tip de dizabilitate, nu e pierdută din vedere. Anemarie Luiza Vlăsceanu, mama unui tânăr cu sindrom Down, a vorbit despre cum se vede sistemul educaţional din perspectiva unui părinte:
Pe hârtie, ani de zile a fost totul perfect, dar ne lovim de faptul că aceşti copii nu sunt acceptaţi nicăieri. Pentru mine, faptul că Mircea merge la o şcoală specială îmi e de ajutor. Dar a fost înscris acolo acum 8 ani de zile, iar eu cred că ultimii 4 ani sunt pierduţi! Când Mircea a ajuns în clasa a IX-a, eu am căutat pentru el o şcoală de meserii. Înainte, doamna directoare mi se plângea că nu vin copiii la profesională; când am pomenit că are sindrom Down, nici nu a vrut să-l vadă. Într-adevăr, Mircea nu poate să înveţe matematică, fizică; dar poate învăţa o meserie. Un adult cu sindrom Down ar putea să fie foarte bine ajutor de bucătar sau să lucreze într-un atelier auto; dar nu sunt stimulaţi pe acest lucru. (Anemarie Luiza Vlăsceanu)
Perspectiva instituţională
Anca Dragu, preşedinta Senatului, a comentat golurile legislative şi cadrul birocratic excesiv în domeniu:
În fiecare săptămână, la audienţele online, discut cu oameni care-mi semnalează probleme legate fie de goluri legislative, fie de aplicarea defectuoasă a legii. Avem cadrul european de implementare, avem posibilităţi de finanţare de la nivelul Uniunii Europene; trebuie să avem şi bunăvoinţă pentru a asigura de fapt egalitatea de şanse a tuturor persoanelor. Dacă statul protejează şi oferă şanse egale la educaţie şi muncă tuturor cetăţenilor săi, este un stat sănătos şi echitabil; altfel, un stat şchiop, bolnav, nu reuşeşte să-şi protejeze cetăţenii, nu reuşeşte să-i aducă în zona şanselor egale, nu reuşeşte să le ofere o viaţă demnă. (Anca Dragu)
O varietate de probleme au fost aduse în discuţie la evenimentul Dizabilitatea: strategie europeană, implementare românească. Pe de altă parte, după cum a subliniat Mugur Frăţilă, preşedinte al asociaţiei Tonal, faptul că le-am fi putut identifica oricând în ultimii 25 de ani arată cât de puţin a evoluat implementarea drepturilor acestor persoane. La eveniment nu a putut fi prezentă, din păcate, doamna Florica Cherecheş, noua preşedintă ANPDCA.
În fine, cu toate că s-a pomenit marginal absenţa lor în politică şi în procesul decizional, pe lista vorbitorilor nu s-a aflat nicio persoană cu dizabilităţi.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.