Prima pagină » Felia de Cluj » Felia de Cluj: Dacă nu mergem la restaurant, vine restaurantul la noi: food delivery [AUDIO]
Felia de Cluj: Dacă nu mergem la restaurant, vine restaurantul la noi: food delivery [AUDIO]
Foto: KaiPilger /Pixabay
Cu permisiunea dumneavoastră, mi-am luat o scurtă pauză de câteva săptămâni. Bine, cu permisiunea dumneavoastră și cea a lui Dan, știe el care. Și, sincer să fiu, nu prea pot zice că m-am întors încărcat de povești noi sau că mi-am pregătit temele foarte bine- cred că nu s-a schimbat nimic de când eram la școală. Dar, totuși, zilele astea am început să observ noi situații delicate, care sub o formă sau alta se răsfrâng destul de tare asupra domeniului ăsta de unde-mi câștig și eu pâinea.
Articol editat de cristina.rusu,
24 martie 2021, 06:00 / actualizat: 24 martie 2021, 7:33
Cu permisiunea dumneavoastră, mi-am luat o scurtă pauză de câteva săptămâni. Bine, cu permisiunea dumneavoastră și cea a lui Dan, știe el care. Și, sincer să fiu, nu prea pot zice că m-am întors încărcat de povești noi sau că mi-am pregătit temele foarte bine- cred că nu s-a schimbat nimic de când eram la școală. Dar, totuși, zilele astea am început să observ noi situații delicate, care sub o formă sau alta se răsfrâng destul de tare asupra domeniului ăsta de unde-mi câștig și eu pâinea.
După cum ziceam acum ceva vreme, chiar nu cred că o să intrăm în restaurante până cel mai devreme în toamnă, dar asta e altă poveste. Așa că, ne-au rămas terasele -asta când ne permite vremea- și delivery-ul. Bine, până aici toate bune și frumoase, doar că pentru a presta corect, eficient și earth friendly, un delivery care se respectă folosește metode cât mai ecologice pe toate nivelurile business-ului.
Uite așa, o mare parte din afacerile ce livrează mâncare fac treaba asta pe bicicletă, sau cu mijloace motorizate, dar pe motorizare electrică, mai pe românește, cu mașini, scootere sau biciclete electrice. Mai mult, folosesc ingrediente de foarte bună calitate, care nu întotdeauna sunt locale, lucru cu care, de obicei, nu sunt de acord, dar nah, când ai nevoie de un pește bun, de o papaya sau de un unt de cocos, e bine să-l iei pe cel mai bun și să-l iei de acolo de unde se face el cel mai bine. Lucru ăsta implică o rețea solidă și bine definită de achiziție, transport, depozitare și revânzare.
Toate astea le fac niște firme cu angajați, cu depozite, cu mașini, cu bani stocați în marfă și toate alea necesare bunului mers al unei afaceri. Apoi, mâncarea asta făcută trebuie pusă în niște caserole și, cine se respectă, folosește ambalaje biodegradabile. Ambalajele astea, de cele mai multe ori, sunt făcute din trestie de zahăr, ceva fibre de bambus și tot așa, adică din materiale ce sunt tocmai locale, adică de pe teritoriul nostru.
Toate astea, sau marea lor majoritate, așa cum ziceau în filmul ăla celebru – “american parts, russian parts, are all made in Taiwan” – sunt făcute în China, Taiwan sau alte țări din Asia, acolo unde forța de muncă este mai ieftină. Nu mă acuzați pe mine, ci mai degrabă Oculta Mondială.
Bun, până aici totul ok, doar că de pe la jumătatea lui februarie primim semnale tot mai solide că tot ceea ce vine din zona de producție, adică Asia, nu o să mai vină, sau o să vină foarte greu sau foarte scump. Asta a fost în februarie, în martie a devenit o certitudine, marfă pe stocuri, ioc, ambalaje bune, ioc și perspectiva ca ele să reapară și mai neagră. Așa că, nu ne mai rămâne decât să ne reinventăm pentru a nu-știu-câta-oară și să vedem cum o să putem să ne menținem standardele și cum o să putem face față așteptărilor clienților noștri, ai căror bani au din ce în ce mai mare greutate.
În zilele astea, supraviețuirea este cuvântul cheie, și este foarte important. Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare la o nouă ediție a Feliei de Cluj.
Chef, Horia Șimon
Foto: KaiPilger /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.