Radio Cluj…la modă: Piese cheie din garderobă – blazerul
Așa cum am anunțat de data trecută, vedeta intervenției de astăzi este articolul vestimentar denumit sau numit blazer.
Articol editat de cristina.rusu, 25 martie 2021, 06:00 / actualizat: 25 martie 2021, 10:45
Blazerul reprezintă varianta mai lejeră, mai decontractată a sacoului, fiind, evident, inspirat din vestimentația masculină și oferă nenumărate oportunități democratice de purtare și de styling.
Dar cum și de unde s-a ajuns la acest termen pe care azi îl folosim fără ca să mai cercetăm istoria sa?
Blazerul a fost gândit, departe în secolul XIX ca o haină sport, lejeră care să ofere căldură canotorilor. Mai mult decât atât, pentru a fi vizibili în timpul competiției, sacourile lor erau gândite cu dungi colorate, evidente, în combinații cromatice diferite pentru fiecare club, în maniera în care, azi, vedem diferit îmbrăcate echipele de fotbal,
Culorile erau vii, tocmai pentru ca sportivii să poată fi zăriți, de-acolo născându-se și termenul de blazer, în limba engleză to blaze poate fi tradus ca a străluci, sau a sări în ochi.
Particularitatea acestei piese era în primul rând comoditatea. Confecționate din flanel de lână, neîntărite și necăptușite, ele funcționau ca un fel de jachetă de vânt, sau foiță cum am spune astăzi.
Membrii cluburilor sportive au început a-și purta acest tip de veșmânt distinctiv nu doar în cadrul competițiilor sportive, fapt ce a condus evident la împrumutul său pe timpul zilei, considerat a fi o haină de proveniență sport.
Dacă ar fi să facem un mic arbore genealogic al blazerului am considera jacheta de costum ca bunic, blazerul ca tată și hanoracele sau bluzele sport cu fermoar ca și copii.
Termenul de blazer a fost pomenit ca atare în anul 1952, într-un articol ce făcea referire la vestimentația membrilor clubului Lady s Margaret Club Boat de la Cambridge University unde se vorbea despre o jachetă roșie denumită blazer.
Cred că rezonează în memoria vizuală a unora dintre noi tipul de jachetă masculină roșie paspoalată cu alb la revere, închisă la două rânduri de nasturi.. Foarte evidente și elegante au funcționat ca un semn distinctiv pentru ideea de forță, eleganță și masculinitate. Membrii acestor cluburi erau priviți cu admirație și adulați pentru calitățile evidente fizice.
Începând din a doua jumătate a secolului XIX blazerele au fost din ce în ce mai des variantele vestimentare purtate de membrii cluburilor sportive ale diferitelor universități ca Oxford sau Durham.
De aici până la trecerea Atlanticului nu a mai fost decât un mic pas care a avut loc cam la începutul sec.XX. Împrumutul articolului de câtre membrii cluburilor universităților americane a dus la o și mai mare răspândire a acestuia în rândul purtătorilor și admiratorilor acestui tip de vestimentație.
Prima apariție a blazerului în revista Vogue a avut loc în anul 1893, unde un reporter descria cum odată cu începerea sezonului de canotaj toată lumea e ocupată să se înveșmânteze cu renumitele blazere, inclusiv femeile, deși denumirea avea să fie acreditată mult mai târziu.
Un alt personaj celebru peste ani, avea să facă senzație în rândul femeilor, îmbrăcat de Giorgio Armani- Richard Gere în filmul American Gigolo. Filmul i-a și adus celebritate pe continentul american lui Armani. Personajul jucat de Gere deținea o garderobă elegantă, nepretențioasă în culori deschise, unde blazerul era vedetă.
De aici și până la adopția sa oficială în vestimentația feminină nu a mai fost decât un alt singur pas. Cum femeile au adoptat multe piese din dulapul partenerilor lor, nu a fost o problemă ca blazerul să devină o mică vedetă dorită, pentru versatilitatea care o oferea în diferitele ocazii de purtare.
Așa încât, asigurați-vă odată cu soarele și primăvara că dețineți în garderobă un blazer charmant.
Eu am unul din catifea neraiată în culoarea muștarului, și un altul cu dungi late albastre, albe și portocalii. Mici extravaganțe pe care vi le doresc și vouă!
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt fotocopii din cărțile: Style&Allures de Cristina Cordula Larousse 2014/ Encyclopedie de la Mode France Loisirs 1989/ La Mode au XXeme siecle Amy de la Haye Quarto Publishing plc 1990
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.