Sesam deschide cartea: Istoria povestită copiilor, de la Nemi
Foto: Radio Cluj
Astăzi vreau să vă vorbesc despre o serie de cărți cu temă istorică, potrivite pentru cititorii care au împlinit 7 ani. Nu-i vorbă, pot fi citite și de cei mai mari, pentru că sunt pline de farmec.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
26 martie 2021, 06:00 / actualizat: 26 martie 2021, 9:03
Astăzi vreau să vă vorbesc despre o serie de cărți cu temă istorică, potrivite pentru cititorii care au împlinit 7 ani. Nu-i vorbă, pot fi citite și de cei mai mari, pentru că sunt pline de farmec.
În seria ”Istoria povestită copiilor” de la Editura Nemi au apărut deja 9 volume scrise de Simona Antonescu. Cele mai recente se numesc ”Iancu de Hunedoara și legenda fântânii din castel” și ”Vlad Țepeș și Ordinul Dragonului”.
Cărțile astea îmbină într-un mod foarte armonios trecutul și prezentul, pentru că în fiecare volum ne întâlnim cu aceleași personaje principale: este vorba despre gemenii Ilinca și Călin. Alături de ei călătorim în timp în diverse epoci din istoria României.
Fiecare volum este dedicat unui personaj istoric important, dar creionează toată epoca în care a trait acesta, așa că veți avea parte de o călătorie fermecătoare în timp, conduși fiind de doi copii curioși și curajoși de vârsta voastră.
Eu am citit cu mare place volumul despre Iancu de Hunedoara și m-am plimbat cu gândul prin Castelul Huniazilor, pe care dacă încă nu l-ați vizitat vă recomand tare călduros să o faceți.
Această prezentare necesită JavaScript.
Îl întâlnim și pe fiul lui Iancu, Matei Corvin, cel născut la Cluj și considerat cel mai de seamă rege al maghiarilor. În povestea noastră are doar 12 ani și se pregătește să meargă la Curtea de la Budapesta, ca un fel de garanție că tatăl său nu va trăda lupta împotriva otomanilor care amenințau Europa.
La finalul poveștii sunt consemnate și câteva din legendele care mai circulă și în ziua de astăzi despre Castelul Corvinilor, dar și informații concrete, care să vă ajute dacă veți ajunge să îl vizitați. De asemenea, veți găsi și o scurtă listă cu cuvinte mai vechi folosite în carte și care vă vor îmbogăți vocabularul, sunt sigură de asta.
Cărțile au și niște ilustrații foarte frumoase, care sunt semnate de Alexia Udriște.
Sper că v-am făcut poftă de citit și de legende istorice și vă invit să descoperiți singuri mai departe povestea lui Vlad Țepeș, spusă pe tonul cald și prietenos al Simonei Antonescu.
Și dacă sunteți curioși, în aceeași colecție au mai apărut volume despre Decebal, Menumorut, Mircea cel Bătrân, Regele Mihai și Regina Maria.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.