Porția de sănătate. Nuci și semințe. Migdalele (II)
migdale
Astăzi vom continua discuția despre nuci și semințe. Așa cum am mai spus, acestea trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică. Sunt o sursă ideală de energie și substanțe nutritive. Conțin cantități semnificative de proteine, grăsimi, numeroase minerale și fibre.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
27 martie 2021, 06:00 / actualizat: 1 aprilie 2021, 15:11
Astăzi vom continua discuția despre nuci și semințe. Așa cum am mai spus, acestea trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică. Sunt o sursă ideală de energie și substanțe nutritive. Conțin cantități semnificative de proteine, grăsimi, numeroase minerale și fibre.
Migdalele sunt bogate în proteine și minerale. De asemenea conțin o cantitate mare de grăsimi. Ca și valoare energetică, la 100g de migdale revin 612kcal.
Cei mai importanți nutrienți conținuți în migdale sunt: zinc, magneziu, potasiu, fier, complex B.
Pentru că există o cantitate considerabilă de acizi oxalici și pitici, care îngreunează absorbția mineralelor, migdalele trebuie consumate împreună cu alimente bogate în vitamina C.
Dintre toate nucile, migdalele conțin cel mai mult calciu.
Există mai multe feluri in care putem consuma migdale: salata cu migdale, pastă de migdale, lapte de migdale, fulgi de migdale în rețete dulci. Sunt delicioase şi sănătoase.
Migdalele au foarte multe proprietăţi şi beneficii pentru sănătate şi frumuseţe.
Migdalele se consumă atât în stare crudă cât și preparate termic, prăjite sau coapte. Modalitatea optima de a consuma migdalele este hidratarea timp de 8 ore inainte de adăugarea lor în meniu.
Migdalele sunt bogate in vitamina E contribuind la îmbunătăţirea aspectului pielii.
Consumând 10 migdale pe zi avem echivalentul unei farfurii de spanac, luând în considerare cantitatea de fier conținută. Consumul regulat de migdale ajută la prevenirea anemiei.
Datorită flavonoidelor, au puternic efect antioxidant.
Consumul zilnic a 10 sâmburi de migdale ajută la îmbunătăţirea memoriei.
Frunzele de migdal sunt utilizate în scop curativ. Ceaiul din frunze de migdale are proprietăţi sedative, care ajută la relaxare şi calmare. Uleiul de migdale este utilizat la întreţinerea părului şi a pielii, deoarece hrăneşte rădăcina de par şi atât parul, cat si pielea îşi recapăta strălucirea. Este benefic pentru toate tipurile de piele. Ajută la calmarea mâncărimilor cauzate de eczeme și psoriazis. Reduce inflamatiile. Hidratează pielea uscată și îmbătrânită prematur. Calmează arsurile provocate de expunerea la soare.
Vă recomand să folosiți, ca remediu pentru întărirea organismului, laptele de migdale. Înmuiați 50g de migdale întregi în apă călduță și lăsați timp de opt ore. Apoi decojiți-le. Adăugați treptat un litru de apă în procesul de fărâmițare și o lingură de miere. Filtrați acest amestec. Partea lichidă reprezintă laptele de migdale. Partea solidă care rămâne după filtrare se poate folosi ca produs abraziv pentru curățarea pielii.
Migdalele pot produce reacții alergice severe. De asemenea, trebuie să aveți grijă dacă le dați celor mici, pentru că se pot îneca.
O porție de migdale are 30-50 de grame si poate constitui o gustare sau se poate integra la una din mesele principale ale zilei.
Să folosim nuci si seminte in dieta noastră, zilnic.
Vă recomand o dietă bogată în vegetale. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Angelica Sebe
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.