Photo shows Beulah Louise Henry, with her invention, the protograph, at the exposition of Womens Arts and Industries at the Hotel Astor.
A înscris 49 de brevete, dar a lucrat de fapt la peste 100 de invenţii. A adus inovaţii pentru maşinile de cusut şi de scris, dar a îmbunătăţit inclusiv păpuşile din plastic. Vă prezentăm fascinanta viaţă a Beulei Louise Henry, supranumită lady Edison.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
30 martie 2021, 06:00 / actualizat: 30 martie 2021, 8:03
A înscris 49 de brevete, dar a lucrat de fapt la peste 100 de invenţii. A adus inovaţii pentru maşinile de cusut şi de scris, dar a îmbunătăţit inclusiv păpuşile din plastic. Vă prezentăm fascinanta viaţă a Beulei Louise Henry, supranumită lady Edison.
Beulah Louise Henry s-a născut în 1887 în Raleigh, Carolina de Nord. Bunicul ei fusese guvernator, dar se înrudea şi cu preşedintele american Benjamin Harrison. A fost un copil foarte creativ: îi plăcea să cânte şi să deseneze, iar la 9 ani făcea schiţe pentru tot felul de obiecte care ar fi putut uşura viaţa de zi cu zi. Primul brevet l-a înscris la 25 de ani, pentru un aparat de îngheţată.
În 1924 s-a mutat la New York. Şi-a înfiinţat câteva firme proprii, dar a lucrat şi în departamentele de inovaţii ale unor companii precum Nicholas Machine Works. Spre deosebire de alţi inventatori, creativitatea ei nu se manifesta într-o singură direcţie, ci a avut contribuţii în domenii aparent fără nicio legătură între ele. În 1932 a prezentat un dispozitiv pe care l-a numit protograf: era vorba de o maşină de scris care scotea direct 4 exemplare din documentul dactilografiat. De asemenea a adus modificări maşinilor de cusut, dar tot de numele ei se leagă păpuşile Kiddie Clock, care-şi puteau schimba culoarea ochilor şi cu ajutorul cărora copiii puteau învăţa ceasul.
„Este cea mai bună inventatoare din Statele Unite”, scria în 1937 Journal of the Patent Office despre Beulah Louise Henry.
Şi dacă tot vorbim de jucării: păpuşile ale căror ochi se mişcă sunt tot opera acestei doamne, laolaltă cu jucăriile goale pe dinăuntru, care deveneau mult mai uşoare pentru că nu aveau nevoie de umplutură. A brevetat o poşetă care, aşezată pe un stativ special, îşi putea schimba husa, pentru a fi potrivită cu îmbrăcămintea proprietarei. Printre invenţiile ei mai găsim un model de desfăcător de conserve, bigudiuri, pudriere, ori un burete cu săpun integrat. Beulah Louise Henry a fost printre puţinele femei care s-a putut autosusţine financiar din invenţii şi care a primit apreciere în timpul vieţii sale. Bineînţeles, acest lucru a venit la pachet cu sacrificii. Nu şi-a întemeiat niciodată o familie, trăind practic în hoteluri şi dedicând carierei întreaga sa viaţă. A murit la 86 de ani, în 1973.
Sursă: NLC.hu/Foto: Getty Images
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.