Cum îl cheamă acum pe prinţul Harry?
Actualitatea problemei e dată de faptul că recent, prinţul Harry a fost angajat de compania BetterUp. Pe site-ul firmei numele lui apare ca fiind Prinţul Harry, duce de Sussex, care nu e un nume de familie în adevăratul sens al cuvântului. Wikipedia nu ne ajută aici: aflăm doar că la naştere a primit numele de Henry Charles Albert David. Vi se pare mult? Ei bine, e o nimica toată în comparaţie cu sora cea mai mică a regelui Filip al 6-lea al Spaniei, care se numeşte Margarita María de la Victoria Esperanza Jacoba Felicidad Perpetua y Todos los Santos de Borbón y Borbón-Dos Sicilias!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 martie 2021, 06:00 / actualizat: 31 martie 2021, 7:45
Bineînţeles, un monarh nu are neapărată nevoie de nume de familie, că nu poate fi confundat cu nimeni altcineva. Dacă prenumele e identic în cazul regilor din 2 ţări, tot se poate face diferenţa foarte uşor între Filip al Belgiei şi Filip al Spaniei. Apoi există numele dinastic, care în cazul Marii Britanii e Saxa-Koburg Gotha. Tocmai această sonoritate germană nu i-a plăcut lui George al V-lea (cel cunoscut din Discursul regelui). În 1917, aşadar în Primul Război Mondial, nu părea o idee bună ca regele Marii Britanii să afişeze legături prea apropiate de Germania. A schimbat deci numele dinastic în Windsor, care a devenit de atunci şi nume de familie.
Numele dinastic e acelaşi şi în ziua de azi, dar numele de familie – cel din paşaport – a fost modificat de regina Elisabeta a II-a. În anii ’60 aceasta a hotărât că toţi descendenţii lor vor purta numele de Mountbatten-Windsor, dacă vor să îl poarte. Dacă în schimb au un titlu de prinţ sau de duce, numele de familie nu e obligatoriu. Şi aici lucrurile se complică.
În 2020, prinţul Harry şi soţia lui au renunţat la titulatura regală. Ne putem aştepta aşadar ca atunci când se prezintă să fie pur şi simplu Harry (ori, dacă are prea mult timp, atunci Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsor). Dar nu e aşa! Prinţii William şi Harry nu folosesc acest nume de familie; au adoptat în schimb titulatura tatălui lor, aşadar de Wales. În armată, cei doi au fost înscrişi ca William Wales şi Charles Wales.
O situaţie şi mai complicată a avut loc când regele Edward al VIII-lea a abdicat. A primit atunci titulatura de prinţ de Windsor, special creată pentru el, pe care nu au putut-o adopta nici soţia, nici copiii lui.
În concluzie: numele familiei regale este Windsor, când nu apar situaţii speciale; iar situaţii speciale apar tot timpul.
Sursă: Telex.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.