Radio Cluj…la modă: Designerul lunii – Vivienne Westwood
Designerul lunii aprilie nu este nimeni altul decât Vivienne Westwood, controversata creatoare de modă britanică, care s-a născut pe data de 8 aprilie 1941 într-un mic orășel din Derbyshire ce se chema Glossop.
Articol editat de cristina.rusu, 1 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 1 aprilie 2021, 8:07
O femeie tipică pentru această zodie de începuturi care este Berbecul, Vivienne cea cu părul roșu aprins și atitudine nonconformistă se pregătea în tinerețe pentru o carieră didactică.
Se pare că soarta a vrut cu totul altceva pentru Vivienne Isabel Swire devreme ce aceasta nu a rămas să-și continue profesia pentru care se pregătise. Numele de Westwood se datorează primului său soț de care a divorțat destul de repede, sau poate la timp pentru ca destinul să-i mijlocească întâlnirea cu Malcolm McLaren.
Viviene Westwood a pornit în carieră ca autodidactă, iar salvarea a fost, că la vremea când ea și-a făcut debutul alături de iubitul său, studentul la Arte, Malcolm McLaren, liderul de la The Sex Pistols, mișcarea punk, a cărui adeptă a fost ea însăși o vreme, presupunea forme deconstruite, atipice, unde puteai să-ți convertești ușor greșelile în calități cerute de estetica acestei subculturi. Nu puțini sunt cei care declară că Westwood habar n-avea de croi la începuturile sale în această meserie.
Dar să nu ne lăsăm păcăliți, pentru că după despărțirea de Pygmalionul său, căreia i-a recunoscut că îi datorează mult din ceea ce știe, Vivienne nu a făcut nimic altceva decât să aprofundeze această meserie, și în special tehnica căreia ea îi subsumează orice alt aspect al creației.
Datorită tehnicii, (după propria sa mărturisire conținută în catalogul Vivienne Westwood scos de V&A cu contribuția lui Claire Wilcox) care te poate ajuta, acest lucru conduce ulterior la o formă de efervescență a ideilor, pe care nu ești deloc în pericol să le pierzi, odată ce deții acest avantaj.
La fel cu alți mulți designeri și creatori, despre care, poate, v-am mai pomenit, nici pentru Westwood, schița nu reprezintă prioritatea după care se ghidează creația ulterioară.
Lucrul cu materialul pe manechin este cel care favorizează această viziune tridimensională, sau geometrică cum declară creatoarea că posedă:
Arta trebuie să fie ancorată în tehnică, aceasta însemnând manipularea materialelor- iar în cazul meu materialele esențialele sunt corpul uman și bucata de pânză. Este treaba mea să fac materialul să dea expresie corpului uman. Detaliul trebuie gestionat și judecat în funcție de efectul general pe care cineva ar vrea să-l creeze, de aceea forma reprezintă ideea: o formă frumoasă este o idee frumoasă, acesta este designul.
Dacă ar fi să rezum, cum fac adesea, creația sa în câteva cuvinte cheie acestea ar fi: tehnică și croi, istoricismul, culoare și texturi, inovație în printing și tehnică, extravaganță- dar într-un sens pozitiv care presupune curaj și asumare a propriei persoane, umor și ironie.
Să nu uităm de epoca șocantă punk, cu tricourile imprimate cu mesaje considerate obscene, care au revoltat profund establishmentul din acea vreme.
De la punk, la femeie elevată dar cu atitudine subversivă și mesaje de subminare a sistemului până la activismul actual, tot ce Vivienne Westwood a realizat, poartă amprenta dorinței de a șoca și de a atrage atenția asupra altor fațete pe care sistemul le ocultează sub diferitele măști, așa zis democratice.
Detaliile despre parcursul său profesional le amânăm pe data viitoare.
Mult soare și zile calde vă doresc!
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.