Sesam deschide cartea: Bătălia cărților [AUDIO]
A fost premiată cu Medalia Newbery pentru Universul știe și se află pe lista celor mai bine vânduți autori ai publicației The New York Times.
Este o poveste despre bullying, despre frică, despre felul în care adolescenți învață să își înfrunte fricile dar și timiditatea. O cartea în care fiecare cititor va găsi ceva pe placul său: umor, acceptare de sine, familie și prietenie. Cartea a apărut la editura Arthur și a fost tradusă din limba engleză de Alex Moldovan și Mariana Buruiană.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 2 aprilie 2021, 7:56
De pe la mijlocul listei mi-a atras atenția cartea ”Scrisori din far” de Emma Carroll, apărută la editura Litera și tradusă în românește de Mirella Acsente.
Suntem în februarie 1941. După mai multe luni de bombardamente în Londra, în urma unui raid aerian în care Sukie, sora ei mai mare, dispare fără urmă, Olive Bradshaw și fratele ei sunt trimiși într-un sătuc de pe coasta Devonului, în casa misteriosului paznic al farului.
Acolo, Olive găsește un bilet codificat care pare să o lege pe Sukie de Devon și de ceva deopotrivă misterios și extraordinar de periculos.
O poveste plină de aventuri, minunat scrisă, despre curaj, suferință, prietenie și compasiune în timpul celui de Al Doilea Război Mondial și o lecție de viață dintre cele mai importante: respectul și bunătatea pot înfrânge prejudecățile și intoleranța.
În fine, o a treia carte din lista pentru tineri cititori pe care o găsesc interesantă se numește ”Ethan, cel care am fost” de Ali Standish. A apărut la Editura Corint și este tradusă de Iuliana Dumitru.
Este o carte cu un subiect dificil, moartea cu toate consecințele ei: vinovăție, maturitate și apoi iertare.
Un subiect asemănător are și o carte de pe lista cititorilor mai mari, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.
”Un an fără tine” de Nina de Pass a apărut la Corinteen și este tradusă în românește de Pavel Cazacu.
O petrecere se sfârșește cu o tragedie. Cara supraviețuiește. Dar G, cea mai bună prietenă a ei, iși pierde viața. Nouă luni mai târziu, Cara e încă zbuciumată, chinuită de durere și de un secret întunecat pe care ar prefera să-l dea uitării. Sperând să-i ofere un nou început, mama ei o expediază la o școală cu internat din Elveția, unde nimeni nu știe ce s-a întâmplat.
Dacă v-am făcut poftă de lectură și de întrecere cu alți cititori, găsiți listele complete pe site-ul bibliotecii județene ”Octavian Goga”, dar și pe pagina de Facebook numită ”Bătălia cărților”.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.