Filmul de weekend: Natura umană. Cruzimea se vindecă prin educație
Diana Muscă și Eduard Nistru sunt regizorii, scenariștii și, parțial, cameramanii documentarului, pentru care cei doi s-au documentat și au lucrat vreme de doi ani.
Articol editat de cristina.rusu, 3 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 3 aprilie 2021, 7:18
Pe lângă filmări în târguri de animale, adăposturi de câini, stâne de oi și crescătorii de vaci și porci, în film sunt incluse și mai multe interviuri cu artişti, medici nutriționiști, filosofi, politicieni, sportivi, activiști sau oameni simpli care își povestesc propria experiență despre relația cu animalele.
Titlul în sine dă de gândit: Natura umană, ce înseamnă ea, înseamnă că suntem cruzi și programați genetic să ucidem ca să supraviețuim, sau, dimpotrivă, aceasta e doar o pornire care poate fi corectată prin educație și prin rescrierea și adaptarea unor mituri și tradiții.
În special în țările occidentale accesul la hrană este foarte facil, așa că poate ar trebui să ne întrebăm dacă supermarketurile pline de produse care ajung în mare parte la gunoi n-ar trebui să-și schimbe politicile de achiziții. Sau dacă noi, consumatorii n-ar trebui să fim mai responsabili să că ne gândim că depinde de noi să reducem fenomenul risipei alimentare.
Documentarul nu ascunde că face apologia regimului vegetarian, ca o alternativă sănătoasă având în vedere că suntem tot mai sedentari și suferim de boli metabolice de la vârste foarte mici. Este abordată și problema încălzirii globale și ni se explică felul în care aceste crescătorii de mii de capete de animale poluează excesiv și ridică temperatura atmosferei.
Dar ”Natura umană” nu vorbește doar despre fermele de animale și despre felul îngrozitor în care sunt tratate în scurta lor viață vacile, porcii și găinile care ajung apoi pe mesele noastre.
Documentarul începe cu relația pe care o avem cu câinii și pisicile. Mii de astfel de animale sunt abandonate pe străzi sau omorâte fără milă, ca unică metodă de control al nașterilor. Sterilizarea lor este o procedură medicală simplă, care ar scuti de la chin mii și mii de suflete nevinovate.
”Natura umană” nu este un film ușor de privit. Este multă cruzime și cel mai cutremurător este că suntem părtași la această cruzime în fiecare zi, dar pare că nu suntem conștienți de asta.
Consumatorii de carne s-ar putea simți poate manipulați și iritați de acest documentar, însă dacă suntem deschiși la întrebările pe care le lansează poate vom fi dispuși să privim cu mai multă îngăduiță demersul și chiar să facem apoi unele adaptări în dieta noastră.
Sunt foarte multe idei lansate în film și majoritatea lor ne vor face să ne simțim inconfortabil, pentru că suntem inevitabil complici la această cruzime globală pe care nici măcar n-o mai observăm.
”Natura umană” se poate vedea gratuit pe youtube, pentru că cei doi realizatori ai lui doresc să ajungă la cât mai mulți oameni. Doar prin educație și dialog putem să îmblânzim natura umană care trebuie să-și regândescă rolul și poziția în ecosistemul planetei dacă dorește să mai aibă ce lăsa moștenire celor care vin după noi.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.