Porția de sănătate. Nuci și semințe (III)
Acestea trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică. Sunt o sursă ideală de energie și substanțe nutritive. Conțin cantități semnificative de proteine, grăsimi, numeroase minerale și fibre.
Articol editat de cristina.rusu, 3 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 8 aprilie 2021, 15:06
Semințele de floarea-soarelui sunt unele din cele mai întrebuințate pe teritoriul țării noastre.
Conţin grăsimi sănătoase, fibre, proteine, vitamine şi minerale. Acestea sunt surse importante de vitamina E, B1, B6, acid folic. Conțin cantități apreciabile de fier, potasiu, zinc, magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor și fitosteroli. Ele reprezintă o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant.
Seminţele de floarea-soarelui au aproximativ 270-289 mg fitosteroli la 100 g produs.
Fitosterolii sunt compuşi existenţi în plante și au efecte benefice asupra reducerii nivelului de colesterol din sânge, îmbunătăţirii răspunsului sistemului imunitar şi scăderii riscului de a face anumite tipuri de cancer.
Efectele benefice ale fitosterolilor sunt atât de importante încât au fost extraşi din soia, porumb, ulei de pin şi adăugaţi în alimentele procesate.
35 g de seminţe de floarea-soarelui conţin: 61% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina E, 34% B1, 31% cupru, 28% magneziu, 26% seleniu, 23% fosfor, aducând un aport de 190 kcal.
Le putem consuma în stare crudă pentru a profita la maxim de calităţile lor nutritive. Preparate termic prin coacere vor da o savoare deosebită salatelor.
Din păcate, majoritatea uleiurilor din floarea-soarelui sunt obținute prin extracție cu solvenți. Un mic procent este obținut și prin presare la rece.
Este normal ca mai ales uleiul obținut prin presare la rece să fie consumat cu precădere. Acesta poate fi folosit ca aliment dar și ca ulei de masaj.
Alte semințe foarte plăcute nouă sunt cele de dovleac.
Seminţele de dovleac sunt o sursă bună de magneziu, mangan, fier, zinc şi cupru.
Pe lângă minerale, seminţele de dovleac conţin şi antioxidanţi, inclusiv carotenoide şi vitamina E. Sunt mai sărace în grăsimi decât majoritatea nucilor și semințelor.
Seminţele de dovleac sunt una dintre sursele principale de acizi graşi omega-3, având efect de protecţie împotriva bolilor cardiovasculare şi a inflamaţiilor.
Prin conținutul scăzut în carbohidraţi şi bogat în proteine, ajută la prevenirea diabetului de tip 2 şi reducerea complicaţiilor.
Seminţele de dovleac au proprietăţi antiparazitare.
Cercetările arată că atât seminţele de dovleac, cât şi uleiul din seminţe de dovleac protejează sănătatea prostatei. Zincul este esențial pentru producerea spermei fertile.
Voi aminti câteva lucruri și despre susan.
Semințele de susan sunt foarte bogate în proteine . Conțin un aminoacid important numit metionină.
Grăsimile nesaturate pe care le conțin, împreună cu lecitina și fitosterolul, fac din semințele de susan un aliment care contribuie la reducerea colesterolului. De asemenea, conțin cantități mari de calciu, fier și zinc.
100 g de seminte de susan conțin:
598 calorii
20 g de proteine
58 g de grăsimi nesaturate
670 mg de calciu
10 mg de fier
5 mg de zinc
vitamine din grupul B-urilor
vitamina E
Pentru ca organismul să asimileze componentele nutritive ale semințelor de susan acestea trebuiesc prăjite sau râșnite, altfel ele se evacuează întregi, fără a fi digerate.
Vă recomand o dietă bogată în vegetale. Natura este furnizorul nostru de sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală!
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.