S-a înființat HORA!!! Și aici nu mă refer la Hora Unirii, ci la Organizația Patronală a Horeca Cluj. Această asociație are o soră mai mare la București, soră cu care vor colabora îndeaproape, lucru bun, zic eu, mai ales că cei de la capitală vin cu multă experiență. Membrii fondatori nu sunt puțini și nici nu sunt de ignorat – aici vorbim de cele mai influente persoane din industria ospitalității locale, lucru extrem de important, aș mai adăuga.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
7 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 7 aprilie 2021, 7:57
S-a înființat HORA!!! Și aici nu mă refer la Hora Unirii, ci la Organizația Patronală a Horeca Cluj. Această asociație are o soră mai mare la București, soră cu care vor colabora îndeaproape, lucru bun, zic eu, mai ales că cei de la capitală vin cu multă experiență. Membrii fondatori nu sunt puțini și nici nu sunt de ignorat – aici vorbim de cele mai influente persoane din industria ospitalității locale, lucru extrem de important, aș mai adăuga.
Bun, cum am ajuns și în acest punct? Păi, după cum am tot scris pe aici, industria noastră a trecut prin niște ere dubioase, din anii ‘90 încoace. De la prima formă de capitalism și ospitalitate de bișnițăreală, trecând prin epoca micilor și a carbonarei cu smântână, până la recenta dictatură a angajaților și culminând cu potopul numit pandemia generată de Covid. Toată perioada asta nu a făcut altceva decât să slăbească industria. Bine, poate să slăbească nu prea avea cum, pentru că dacă nu ai ceva solid, nu prea ai ce slăbi. Ideea e că tot vestul ăsta sălbatic nu ne-a prea ajutat să ne dezvoltăm cum ar fi trebuit și de aceea suntem unde suntem: cu o legislație dubașă în ceea ce privește clasificarea birturilor, una tot la fel de neprietenoasă când vine vorba de angajați și cel mai rău e că am rămas cu stigmatul ăsta de țepari și golani evazioniști care-și merită soarta asta tristă.
După cum ziceam, nimeni, dar nimeni nu a empatizat cu industria asta în perioada pandemiei, nici măcar mai marii țării, care știm că ne conduc de pe la mese întinse cu fripturi, pomana porcului și șprițuri. Apropos de șprițuri, dacă eram pe vremea lui Băsescu poate ținea și cu noi cineva, așa…
Bun… avem breaslă, oficial! Cu ce ne ajută pe noi, ăștialalți faptul că avem o breaslă/asociație? Păi, în primul rând, oamenii ăstia, dintre care poți face și tu parte, pot reglementa niște lucruri prin piață. De la un sistem bine pus la punct de resurse umane, sistem care să potolească migratul iresponsabil al forței de muncă din stânga în dreapta și după aia înapoi. Pot, prin faptul că sunt constituiți într-o formă juridică, să reprezinte legal interesele membrilor asociației în diverse spețe și litigii cu autoritățile. Apoi, dacă am fi atât de europeni pe cât pretindem, am avea și o breaslă a proprietarilor de spații comerciale, ăia de cer chirii mari. Și uite așa, breasla cârciumarilor și-ar negocia contracte și chirii mai bune cu breasla proprietarilor. Sau, tot breasla asta ar negocia cu platformele de delivery niște comisioane decente, nu jepcile astea de ajung la 35-40% din venitul firmei care face efectiv munca.
Am dat și eu două-trei sugestii, no pressure, ar spune americanul, cu toate că eu, dacă aș fi membru al asociației, aș simți deja o mică presiune, presiunea comunității pe care vreau să o reprezint.
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.