Ouăle de Paşte colorate cu vopsea chimică, contraindicate persoanelor alergice
Culorile artificiale galben şi roşu cu care vopsim ouăle şi care sunt comercializate în magazine sunt deosebit de alergene, mai ales pentru copii. Medicul bulgar dr. Donka Baikova, specialist în nutriţie şi dietetică, a făcut câteva recomandări legate de vopsitul ouălor:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 aprilie 2021, 12:00 / actualizat: 10 aprilie 2021, 17:03
„Colorantul galben E 102 – tartrazină trebuie înlocuit cu riboflavină, care este vitamina B2 şi este un colorant natural galben. E 102 provoacă adesea reacţii alergice, exacerbează atacurile de astm, iar mamele ai căror copii suferă de bronşită astmatiformă trebuie să fie extrem de atente. E104 chinolina este o altă răşină galbenă folosită pentru vopsirea ouălor, periculoasă pentru persoanele care suferă de diverse dermatite.
Vopselele roşii, care provoacă şi alergii şi erupţii cutanate, sunt parţial interzise în unele ţări ale Comunităţii Europene. De exemplu, aditivii alimentari E122, Azorubină şi E 123, Amarant, care provoacă, de asemenea, alergii, eczeme, erupţii cutanate. Colorantul alimentar E127 Eritrozina nu este recomandat persoanelor care suferă de probleme tiroidiene – tiroidita autoimună Hashimoto, chisturi, boala Bazedow sau cancer tiroidian. Este interzis şi în Norvegia„, a explicat specialistul.
Medicul bulgar le-a recomandat gospodinelor să apeleze cu încredere la vopsitul natural al ouălor. După vopsire, ouăle trebuie păstrate în frigider.
„Ouăle care urmează să fie consumate, se scot din frigider cu câteva minute înainte. Este foarte important să ştim că nu sunt potrivite pentru decorare. Ouăle nu pot sta mai mult de trei ore la temperatura camerei„, a subliniat dr. Baikova. (www.novini.bg)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.