Astăzi vom vorbi despre leguminoase. Familia leguminoaselor este cea mai importantă familie din cadrul Ordinului Fabales. Importanța rezultă atat din numărul de specii, dar mai ales datorită importanței economice a acestor specii. Oamenii de știință consideră că plantele din această familie există din perioada cretacică, adică în urmă cu 65 – 70 milioane de ani. Caracteristic acestei familii sunt fructele în formă de păstăi. Plantele conțin o cantitate relativ mare de proteine și au valoare nutritivă ridicată.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
10 aprilie 2021, 06:00 / actualizat: 10 aprilie 2021, 11:43
Astăzi vom vorbi despre leguminoase. Familia leguminoaselor este cea mai importantă familie din cadrul Ordinului Fabales. Importanța rezultă atat din numărul de specii, dar mai ales datorită importanței economice a acestor specii. Oamenii de știință consideră că plantele din această familie există din perioada cretacică, adică în urmă cu 65 – 70 milioane de ani. Caracteristic acestei familii sunt fructele în formă de păstăi. Plantele conțin o cantitate relativ mare de proteine și au valoare nutritivă ridicată.
Leguminoasele sunt o sursă excelentă de fibre solubile și se pot combina cu cereale integrale și legume ca alternativă la produsele din carne.
Boabele uscate sunt cele mai bogate surse vegetale de proteine. Conțin 6-11% proteine/cantitatea gătită. De asemenea, sunt surse bune de vitamine, minerale și compuși bioactivi, dintre aceștia, isoflavonoizii pot preveni apariția cancerului. Boabele necoapte și cele verzi au conținut mai mic de proteine, amidon și minerale, însă au o cantitate mai mare de vitamina A și C.
Fasolea verde se va găsi din belşug în perioada primăverii pe tarabele din piaţă şi este ideală în perioada postului, dar și în curele de slăbire.
Aceasta este bogată în proteine, carbohidraţi şi vitamine. Este folosită încă din antichitate în tratamentul diabetului şi altor afecţiuni. Indiferent dacă se consumă în formă proaspătă, sau conservată, fasolea verde are aceleaşi calități nutriționale.
Conține vitamina K, care ajută la regenerarea celulelor şi grăbeşte procesul de vindecare a rănilor, previne sângerarea abundentă şi favorizează absorbţia calciului, ajutând astfel la întreținerea sistemului osos.
Manganul, și acesta prezent, atenuează simptomele osteoporozei şi favorizează absorbţia de alte substanţe nutritive necesare organismului.
Fibrele sunt extrem de benefice pentru persoanele care suferă de constipatie, diabet şi obezitate.
Păstăile de fasole prezintă efecte diuretice moderate, stimulând astfel eliminarea toxinelor.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale consumului de fasole păstăi constă în prevenirea bolilor cardiovasculare. Antioxidanţii protejează inima şi organele vitale de stresul oxidativ, controlează nivelul de grăsimi din sânge, reglează tensiunea arterială şi previn bolile coronariene cauzate de nivelul crescut de colesterol.
Fasolea lată este deosebit de gustoasă. Se poate fierbe și apoi adăugăm puțină sare, ulei de măsline, usturoi. Fasolea verde este o sursă bună de acid pantotenic, fiind considerată de ajutor în îmbunătățirea potenței masculine. De asemenea, conține o cantitate importantă de acid folic, prin urmare este indicată femeilor însărcinate și persoanelor vârstnice.
Acidul fitic este prezent în fasolea verde și poate contribui la deficiențe de nutrienți atunci când este consumat în exces.
Acidul fitic creează legături chimice cu calciu, zinc și alte minerale importante, împiedicând absorbția acestora. Deși nivelul de acid fitic din fasolea verde este relativ scăzut, dacă suferiți de alte afecțiuni care provoacă o deficiență de minerale, este posibil ca adăugarea de mai mult acid fitic să nu fie cea mai bună alegere. Păstaile fierte au cantitățile reduse de acid fitic.
O alimentație bogată în fructe și legume proaspete, condimente, hidratarea, mișcarea în aer curat, relaxarea, respectarea orelor de somn, vor aduce o stare de bine, echilibru și sănătate.
În încheiere, vă mulțumesc și vă doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără de boală.
Angelica Sebe, tehnician nutriționist
Foto: Karolina Grabowska, de la Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.