Ceaiul, dăunător smalțului dinților?
Fiecare băutură are atât avantaje, cât şi dezavantaje, iar uneori, riscurile depăşesc toate beneficiile. După analiza fiecărui tip de ceai, specialiştii au elaborat o listă de băuturi pe care ar trebui să le evităm sau cel puţin să limităm consumul lor.
Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2021, 12:00
Cel mai dăunător, în mod surprinzător, s-a dovedit a fi ceaiul de hibiscus, care a fost plasat pe picior de egalitate cu sifonul, alcoolul şi băuturile energizante. Problema este că acidul din băutură are un efect negativ asupra smalţului dinţilor.
În cadrul unui studiu, medici stomatologi au oferit pentru experiment 1.000 de dinţi proveniţi de la pacienţi. Fiecare dinte a fost scufundat pentru câteva minute într-o anumită băutură, iar rezultatul a fost examinat. Duritatea smalţului dinţilor, care au fost scufundaţi în ceai de hibiscus, a şocat oamenii de ştiinţă.
Următorul cel mai dăunător din listă este ceaiul Pu-Erh. Taninurile pe care le conţine fac ca acest ceai să aibă un gust amar. Aceleaşi substanţe pot provoca dureri de stomac, deoarece irită tractul digestiv. În unele cazuri, sunt posibile chiar şi vărsături. Efectul negativ la fiecare persoană este vizibil după un anumit timp. Pu-Erh nu este recomandat în special persoanelor cu probleme digestive.
Surprinzător, cercetătorii au stabilit că pe locul trei se află ceaiul verde, însă nu poate fi considerat dăunător, dacă se consumă o cantitate moderată. Cu toate acestea, are proprietăţi bactericide şi diuretice. În cazul unui consum în cantităţi mari al acestei băuturi, nu numai bacteriile dăunătoare sunt ucise, ci şi cele benefice. Microflora din organism este afectată, fiind posibile disfuncţionalităţi la nivelul ficatului şi rinichilor.
Cel mai sigur este ceaiul negru, care nu are efecte secundare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.