Studiu privind alunecările de teren din Sighet și împrejurimi [AUDIO]
Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără reducerea riscurilor de catastrofe naturale, previziunea apariției furtunilor abundente, cu scopul de a preveni inundațiile neașteptate ale râurilor dar și dezvoltarea unei strategii comune de inovare pentru prevenirea dezastrelor ecologice și adoptarea schimbărilor climatice în regiunea carpatică.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 16 aprilie 2021, 14:27 / actualizat: 16 aprilie 2021, 19:14
Beneficiarii finali sunt cetățenii din zona transfrontalieră a Ungariei, Slovaciei, României și Ucrainei.
Manager de comunicare Proiect GeoSES, Prof.dr.habil. Corina Rădulescu:
În cadrul acestui studiu este prevăzută monitorizarea a șase alunecări de teren din regiunea de proiect, din care cinci sunt situate pe teritoriul Municipiului Sighetu Marmației, iar una în comuna Sarasău.
Manager executiv, dr. ing. mat. Gheorghe Rădulescu spune că în efecuarea acestor studii sunt folosite tehnologii ultraperformante, care le permit specialiștilor să obțină date foarte importante:
Gheorghe Rădulescu a mai explicat motivul pentru care sunt măsurate doar anumite terenuri din zonele afectate și nu toate, fapt care a adus nemulțumiri unor locuitori din Sighet:
Ca rezultat final, se urmărește, printre altele, creșterea numărului de persoane care beneficiază de protecția la alunecări de teren și inundații.
Mihaela Botiz
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!