Filmul de weekend: The Father. Un film tulburător despre demență și iubire
Olivia Colman îi dă replica lui Anthony Hopkins într-un film regizat de Florian Zeller, dramaturg francez aflat la primul său film de lung metraj.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 aprilie 2021, 00:00
Anthony are 83 de ani și trăiește într-un apartament superb din Londra. Refuză cu încăpățânare că are nevoie de cineva care să-l îngrijească și refuză toate propunerile venite din partea fiicei sale, devotata și iubitoarea Anne. Atâta doar că Anthony suferă de demență și nu vrea sau poate nu reușește să-și dea seama că nu-și mai poate continua viața de unul singur.
Până aici, nimic ieșit din comun. O poveste pe care o întâlnim din păcate foarte des, nu doar pe ecran, ci și în viață.
Demența a fost și este un subiect deseori abordat atât în filme cât și în cărți. Să ne amintim bunăoară de ”Iris”, filmul din 2001 în care Judi Dench joacă extraordinar rolul scriitoarei Iris Murdoch, ce s-a luptat cu boala Alzheimer la finalul vieții. Sau de ”Still Alice”, pentru care Julianne Moore a primit un Oscar acum 6 ani.
Ceea ce regizorul Florian Zeller reușește însă în filmul The Father nu are egal.
„Nu mi-am propus să spun povestea din exterior, ci din interior, să pun spectatorii într-o postură activă, de parcă s-ar afla în mintea personajului. Am vrut ca ”The Father” să fie mai mult decât o poveste, ci o experiență directă, care te face să înțelegi cum te simți atunci când ajungi să-ți pierzi memoria și identitatea”, a explicat regizorul într-un interviu acordat BBC.
La baza filmului stă o piesă de teatru care a avut premiera la Paris în urmă cu 10 ani și care pornește de la experiența personală a lui Florian Zeller. Crescut de bunica sa diagnosticată cu Alzheimer pe când el avea doar 15 ani, regizorul a avut de luptat el însuși cu această cumplită boală și cu felul în care familia asistă neputiincioasă la ștergerea identității unui om iubit din care mai rămân doar trăsăturile fizice.
Convins că doar Anthony Hopkins poate juca acest rol, i-a trimis scenariul în 2017, dar pentru că Hopkins filma pe atunci la ”Cei doi papi” filmările au putut începe doar anul trecut. S-a dovedit însă că a meritat așteptarea, pentru că Anthony Hopkins face un rol uimitor. Confuzie, spaimă, nesiguranță, furie, suspiciune, aroganță, o gamă extraordinar de vastă de trăiri și sentimente pe care Anthony Hopkins reușește să le transmită simplu și direct, jucând un rol complex alcătuit însă doar din gesturi mărunte și priviri încărcate de înțelesuri.
Olivia Colman joacă rolul fiicei lui Anthony Hopkins, iar relația dintre cei doi este caldă și încărcată de iubire. Actriță cu un repertoriul foarte vast, putând să joace atât în comedii, cât și în drame, englezoaica de 47 de ani face aici parcă o plecăciune în fața partenerului său de film, iar prin jocul său cald, empatic și discret reușește să-i sporească strălucirea lui Anthony Hopkins. Este cumplit să-ți vezi tatăl alunecând într-o gaură neagră din care nimeni nu-l poate salva sau aduce înapoi. Ce faci în situația în care ai la rândul tău o viață pe care ți-ai dori să o trăiești cât mai frumos cu putință?
Tot filmul se petrece în apartamentul lui Anthony din Londra, care devine el însuși un personaj explicând prin schimbări subtile dar constante degradarea sănătății mintale a bătrânului.
Cromatica, unghiurile de filmare, muzica, nimic nu este lăsat la voia întâmplării în această adevărată capodoperă care a primit 6 nominalizări la Oscar.
M-am întrebat dacă ”The Father” poate fi considerat un film despre demență. Cred însă că boala este doar un pretext, iar adevăratul subiect este iubirea profundă dintre un tată și fiica lui, o iubire care presupune și multă suferință, îndoieli și decizii dureroase dar inevitabile. Un film de o extraordinară umanitate, care nu dă lecții și nu face morală. Un film care îți rămâne în minte mult timp după ce s-a terminat.
Îl puteți vedea contra cost pe site-ul oficial ”The Father”. Dar sper că vom avea ocazia să-l vedem și pe ecran mare, cât mai curând, la cinema.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.